top of page

New York bitorolja a világhíres magyar vonatkozású falikárpitot, az „Egyszarvú vadászatá”-t

Nos, a hivatkozott mű már elég régen megjelent, még ennél is több szenzáció van benne, mégis szinte teljes némaság veszi körül. Pedig el kellene kezdeni, amit Melina Mercouri művelt kulturális miniszterként, azaz értékeink visszaszerzését. Persze előbb még a figyelem ráirányítását. Ebben a mellékelt esetben egyébként New York bitorló, ha nem mondja meg, hogy mi van a birtokában, vagy hogy miként került a birtokába. (– a Szerző megjegyzése)

Az egyszarvú megtámadása

Darai Lajos:

II. Ulászló király és Candalai Anna királyné

az „Egyszarvú vadászata” c. falikárpit sorozaton

Váralljai Csocsány Jenő: A magyar monarchia és az európai reneszánsz

(Kráter Egyesület Kiadó, 2005.) c. könyve bizonyítékai alapján

A New York-i Metropolitan Museum Cloisters (Kerengők) részlege, Fort Tryon Park: The Hunt of the Unicorn. A Kerengők négy középkori francia kolostor (Saint Michel de Cuxa, Saint Guilhem le Désert, Trie sur Baïse, Bonnefont en Comminges) kerengője és három kápolna összeépítéséből született 1935-38 között: kövekre bontva szállították New Yorkba, ahol egységes egésszé alakították. A parkot John D. Rockefeller Jr. építtette és az általa felvásárolt George Grey Barnard középkori gyűjteményével együtt elajándékozta a parkot New York városának, a középkori kollekciót a Metropolitan Múzeumnak, a saját tulajdonában lévő Unikornis faliszőnyegekkel együtt. Ez a legismertebb a Cloisters gyűjteményei közül és az „Egyszarvú vadászata” nevet viseli.


Az Egyszarvú-rejtély több mint 500 éve foglalkoztatja a tudósokat és a látogatókat – de a készíttető és a szereplők megoldatlan (?!) rejtélye is már 100 éve.


A világhíres hét darab 4×3,5 méteres szőnyeg titokzatos eredete, az ábrázolt történet különlegessége teszi a műalkotás sorozatot egyedülállóvá. Miért vadásznak unikornisra a nemes urak? Vajon az egyszarvú feltámad a halálból? Mit jelent a szőnyegeken többször is megjelenő “A” és “E” betűjelzés? Az ismeretlen alkotó nevének kezdőbetűit vagy valami egészen mást?


Az unikornis faliszőnyegek több filmben is szerepeltek, legutoljára a Harry Potter és a félvér

herceg filmadaptációjában.

 

[if !supportLineBreakNewLine] [endif]

385 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page