VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Tanítsuk meg a fehér embert együtt élni a kisebbséggel

Változott tehát a széljárás Amerikában, és az elmúlt évtizedek csupán arra voltak jók, hogy a fehér ember teljes defenzívába szoruljon, hogy ne a rátermettség számítson egy munkahelyi állás betöltésénél, hanem az, hogy megfelelő arányokban képviselje magát minden rassz egy munkahelyi közösségben. Az nem baj, ha nem feltétlenül ért hozzá, lényeg, hogy lehessen színes, boldog fotót közölni a facebookon és a cég honlapján arról, hogy a vállalatnál dolgozik fekete, fehér, ázsiai, filippínó, transznemű. Ha fehér nincs, az a legkisebb baj, de a szaktudásuk miatt egyelőre még szükség van rájuk. Ez a teljesen értelmetlen és igazságtalan gyakorlat csak távolítja egymástól a különböző kultúrákat.

Sok tennivaló vár a liberálisokra, a genderőrület sulykolása mellett az amerikai egyetemi oktatás részévé kezd tehát válni a fehér diákok kikupálása. A Marylandi Egyetemen egyébként a diákok túlnyomó többsége fehér, mégis nekik kellene beilleszkedni a felhívás szerint. Jobb ugyanis, ha a többség alkalmazkodik a kisebbséghez, különben megint rasszizmussal nézhetnénk szembe. De mit is ajánl az okulni vágyó ostobáknak ez a kedves kis felhívás?

A plakát tetején szép nagy betűkkel ott virít a White Awake, amelyről már tudjuk, hogy nem neonáci szlogen, és csípőből azt feltételezi, hogy az ébredésre szüksége is van a fehéreknek. Igen, általánosítva: a fehéreknek, akiknek közösségileg fogalmuk sincs, hogy hogyan álljanak hozzá a többi emberhez, ezért kell ezt nekik megtanítani. Egyből a névadással sikerült egy olyan felháborító üzenetet küldeni, melyért fordítva már börtön járna fehér felsőbbrendűség vádjával. Gondoljuk csak végig, hogy mi történne, ha általánosságban a feketéket szeretnék kioktatni egy egyetemi kurzus keretében arról, hogyan kéne viselkedni a többi emberrel, mert még nem sajátították el a közös együttélés szabályait. Maga a feltételezés is botrányos, hiszen a bőrszín alapján nem ítélkezünk, nem igaz? Ezt szajkózzák minden egyes nap a liberálisok, ők mégsem tartják be. Itt pedig szegregációt, nyílt rasszizmust látunk.

A plakát azonban tartogat még meglepetéseket, hiszen olyan nyalánkságokkal próbál jelentkezőket toborozni, hogy az a fehér diák, aki kényelmetlenül érzi magát más rasszbeliekkel való találkozás miatt, vagy akár előtte, közben, esetleg a találkozás után, akkor nézzen magába és jelentkezzen a kurzusra, majd itt kigyógyítják. A csoport felajánlja a felfedezés örömét, ahol a fehér diákok végre leleplezhetik önmaguk belső rasszizmusát és megtisztulva, szélesen mosolyogva jöhetnek ki a foglalkozásokat követően, amikor már nem jelent gondot feketével vagy más bőrszínűvel találkozni. Az üzenet egy sikeres agymosás lehetősége, azonban ne feledjük azt, hogy bűntudatot keltve gyűjtik az embereket a foglalkozásra, ostoba módon általánosítva, valamint több kultúra együttélésének nehézségét a többségi fehérek nyakába próbálják varrni. Az fel sem merül, hogy mindenkinek alkalmazkodnia kellene a másikhoz, a kisebbségben lévőnek ugyancsak illik elfogadni a szabályokat és nem csupán a többségnek idomulni az ő szabályrendszeréhez. A Marylandi Egyetemen egyébként jelenleg 14 ezer fehér diák mellett mintegy 2500 fekete és ugyanannyi latinó diák tanul, ezen kívül sok ázsiai is tanul itt. Nekik azonban nem indítanak semmilyen interkulturális kurzust.

A liberális felfogás azonban már csak ilyen, ha törpe minoritásban vagy, akkor se izgulj egy cseppet sem, hiszen a buta tömeg érdekében veszed át az irányítást. Ezért, ha az emberek 90 százaléka mást akar, az sem jelent problémát, ahogy nálunk a megboldogult SZDSZ is tartotta magát ehhez az örökbecsű szabályhoz.

A történet azonban itt még nem ért véget...

Tovább a cikkhez

[if !supportLineBreakNewLine] [endif]

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek