VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Új, angol nyelvű, közös V4-es hírportál indult Remix néven


Új, angol nyelvű hírportál jelent meg augusztus elsejétől a magyar és a közép-európai médiapiacon „Remix” név alatt. Célja, hogy egy felületen egyesítse elsősorban a visegrádi országok (V4) mérvadó politikai, illetve gazdasági híreit és véleményeit, s folyamatos tájékoztatást nyújtson a hazai és V4-es publicisták nézőpontjából olyan fontos, Európát érintő kérdésekről, mint például a migráció.

A Remix csapata nagy tapasztalattal rendelkező, több idegen nyelvet beszélő közép-európai (lengyel, cseh, szlovák és magyar) újságírókból áll, akik mélységében ismerik saját országuk politikai, gazdasági, kulturális helyzetét, kellő ismerettel rendelkeznek a napi bel- és külpolitikai aktualitásokkal kapcsolatban, képesek megfelelő érzékenységgel kiválasztani a legfontosabb eseményeket és véleményeket a napi hírversenyben.

Az Origo megkereste a portál lengyel, illetve magyar hírekért felelős vezető szerkesztőit, Grzegorz Adamczykot és Albert Dénest. Grzegorz Adamczyk – aki korábban a BBC brit közszolgálati rádió lengyel szerkesztőségének a munkatársa volt – közölte, hogy a Remix egyedülálló kezdeményezés, amely referenciaként szolgálhat az európai célközönségnek Visegrádi Együttműködésről szólói hírei által.

Az indítvány megjelenéséig nem létezett Közép-Európában egy olyan hírportál, amely konzervatív álláspontból közvetítene híreket és elemzéseket a V4 országairól. Ezért a Remix első számú célja az, hogy a széles közönségnek bemutassa a lengyel, magyar, cseh és szlovák nemzetiségű jobbközép, konzervatív világlátású szerzők közös nézőpontját a régióról.

Interjút adott lapunknak a magyarországi hírekért felelős vezető szerkesztő, Albert Dénes is, aki korábban szintén a BBC-nél dolgozott, annak a magyar nyelvű szerkesztőségében, továbbá munkatársa volt a Magyar Távirati Irodának (MTI) és a Reuters brit hírügynökségnek.

Albert Dénes tudatta, hogy a Remix által igyekeznek cáfolni a Közép-Európáról a globális mainstream média (BBC, CNN, Al Jazeera, CBS és Euronews) által – részben az álhírek (fake news) révén – kialakított negatív sztereotípiákat, és ennek ellensúlyozására hiteles, magas színvonalú tájékoztatást kívánnak nyújtani.

„Azért jelenik meg angol nyelven, mert így könnyebben eljuthat a nyugat-európai olvasókhoz és az ottani sajtóorgánumokhoz” – tette hozzá.

Tovább a cikkhez

[if !supportLineBreakNewLine] [endif]

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek