VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Seregek Európa ellen – Földi László fellebbenti a fátylat a Frontex hazugságról


Földi László

– Különféle viszonylatokról beszélünk, de itt magáról Orbán Viktorról is szót kell ejteni. A magyar miniszterelnök felismerte az EU-ban kialakult történelmi helyzetet, és azt mondta, fel lehet építeni egy másik világot is. Nem azt mondta, hogy ő építené föl, a többiek meg álljanak mögé. De tény, hogy pillanatnyilag ő a legkreatívabb európai politikus, van ötlete, van jövőképe. Nagybetűs vezető lehetne, nemzetközi szinten is. Világos, hogy ez sokaknak nem tetszik, a Macron-féle fizetett ügynökök pedig nem engedhetnek semmiféle alternatív építkezést, meg is kapták már a parancsot arra, hogy mit kell tenniük.

– Macron fizetett ügynök?

– Persze. Fél év alatt bukott politikusból csináltak belőle elnökjelöltet. Az sem véletlen, hogy immár ő áll a másik oldal élén, és nem Angela Merkel. A kancellár asszony eredetileg Kohl emberének számított, és csak később került a háttérhatalom jármába. Macront most alkalmasabbnak találja ez a hatalom, mert eleve az ő kreatúrájuk. Merkel pedig Macron beosztottja lett, és az, hogy a néppárti EP-képviselők úgy szavaztak a Sargentini-jelentésre, ahogy, az már a francia államfő utasítására történt. Macron, Merkel, Weber, ez volt az utasítások láncolata.

– És Sebastian Kurz? Az osztrák kancellár miért állt át a magyarellenes oldalra?

– Mert azt képzelte, hogy Merkel utódja lehet európai szinten, sőt talán a jellegtelen és középszerű Macront is megelőzheti idővel. Rájött, hogy a magyar kormányfővel nem tud mit kezdeni. Orbán kreatív, ötletdús politikus, ő viszont nem. Álljon be Orbán mögé alvezérnek? Inkább átúszott a másik partra.

– Miért maradt el az áttörés a svédországi a választáson? Egyes hazai elemzők azt hitték, győzni fog a migrációellenes Svéd Demokraták párt…

– Már három generáció nőtt fel a svéd jóléti államban. És a választók jelentős része szeretné ezt a jólétet megőrizni, félti az államot, amely még mindig képes a megszokott komfortot biztosítani neki. Baj van? Ő még bízik abban, hogy a regnáló pártok és politikusaik megtalálják majd a megoldást, elcsitulnak a viharok, rendbe jönnek a dolgok. Csakhogy vannak, akik élesebb szemmel követik a történéseket, és akiket testközelből érintenek a bajok. Ahogy a példa is mutatja, nincs és talán nem is lesz annyi erejük a közeljövőben, hogy a szavazataikkal változtatni tudjanak a helyzeten, tehát kisebbségben maradnak, de a düh egyre növekszik bennük. És egyszer majd úgy érzik, nincs más választásuk, csak az utca. Ez Chemnitz tipikus receptje is.

– Vagyis ha a 2019-es választásokon sem változik semmi, akkor robbanások következnek?

– Elkerülhetetlenül.

Tovább a cikkhez

[if !supportLineBreakNewLine] [endif]

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek