Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Búcsú és környezetvédelem

Tisztelt, kedves Polgármester Úr!

Személyesen terveztem Önt felkeresni a búcsú ügyében, most pedig egy másik fontos témába is botlottam. Ez utóbbit egyszerűbb írásban elküldenem. Így aztán megkímélem személyes morgolódásomtól :), és inkább így fordulok Önhöz két kéréssel is.

Két kis unokám miatt az idén is ellátogattunk a búcsúba – s biztosan utoljára, ha marad minden a régiben.
Jól tudom, ez immáron egy önjáró rendezvény, talán nem könnyű változtatni, de bizony megérné.

Az elképesztő zajtól mindenképpen meg kívánjuk kímélni a gyerekek fülét, de a magunkét is. A zenének aligha nevezhető rémségek olyan hangerővel dübörögnek, hogy egymás szavát alig értjük.
A kínálat pedig úgy gagyi, ahogy van (s ráadásul minden a pénzről szól). A pont az i-n pedig a sarkon, megkerülhetetlen helyen éktelenkedő fegyverek garmadája. Ez bizony szörnyű! És talán nincs az a fiúgyermek, amely ne szeretne ilyesmihez jutni. Az én hatéves unokám pl. olyan cirkuszt csapott, amikor Mama nemet mondott a fegyvervásárlásra, hogy csak nagy feltűnés közepette tudtunk távozni a helyszínről.

Tudom, vannak már szép számmal gyerekeknek és gyerekekről (is) szóló búcsúk, hasonló rendezvények. Mégpedig igényes, színvonalas kézműves termékekkel, könyvekkel, játékokkal, szívet melengető gyerekprogramokkal, s a csodálatosan gazdag gyermek- és népdalkincsünk adja a zenét. Olyan zenét, amely fényes jókedvre derít gyermeket, felnőttet. Normál hangerővel...
Ragozhatnám még, de legyen most ennyi elég...

A másik téma pedig a környezetvédelem, t.i. az avarégetés.
Évek óta hiába rimánkodom a szomszédaimnak, hogy ne égessék el az avart stb., rendre füstölög valamelyik.
Ma pedig erre a cikkre bukkantam: Elfüstöljük a termőföldünket?​

Egyetlen kiemelés:

 

Összehasonlításképpen: egy kupac avar 6 órás égetése olyan, mintha 250 busz motorját járatnánk 24 órán keresztül, egyfolytában. 

 

A kérdésem: Van-e arra mód, hogy pl. ezt a fenti írást (avagy mást) minden háztartáshoz eljuttassák? És van-e arra mód, hogy az (avar)égetést egyszerűen betiltsák? (Akár büntetés terhe mellett, mert sok embernek nem elég a szép szó és az észérv.)
A szívem hasad meg, amikor látom a füstfelhőket, s közben jól tudom, hogy ez "egyetlen tollvonással" beszüntethető lenne.

Tegyünk már valamit a környezetünkért!

Nagyon megköszönöm, ha rengeteg teendője mellett ezekre a témákra is tud időt szentelni!

Minden jót kívánok,
változatlan tisztelettel, üdvözlettel:

 

Hajdú Éva

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu