VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Alapmindent mindenkinek!


Vésey Kovács László

Az új évezred egyik leghaladóbb, legjóemberibb gondolata a feltétel nélküli alapjövedelem és az alapösztöndíj. Ugyan ki merné ma már vitatni azt, ami a finnországi példával is egyértelműen bebizonyosodott: az emberek megbecsülik, amit ingyen kapnak, és a magától jövő juttatás szorgalmas, felelősségteljes életre sarkallja őket. Nem szabad azonban itt megállnunk, mert sosem lehetünk eléggé egyenlőek. Lássuk, mi mindent kell még feltétel nélkül megadni az embereknek!

Mindannyiunk közös feladata és felelőssége, hogy a mérhetetlenül hosszú ideje munkanélküli és főleg a munkát még soha életükben nem vállalt emberek bárminemű elvárás nélkül is hozzájuthassanak az alapjövedelemhez. Ezzel végre olyan, emberhez méltó körülmények közé kerülhetnének, amilyennek az igénye bennük sosem merült fel egy-egy bohókás herbálozás vagy berúgás közben.

Az alapötlet vitathatatlanul csodálatos. A történelem véget ért, és eljött az alapjövedelem kora, amikor munka nélkül teremtődnek elő a dolgok, tehát az ember megistenült. A tizenhat órában dolgozó bangladesi gyerekeket meg majd elrejtjük a paraván mögé. Az alapjövedelem végre megoldja, amit eddig egyik gazdasági rendszer sem tudott elérni: megszünteti a semmirekellőséget, még akkor is, ha a szocializmus mintájára, afféle kapun belüli semmirekellőségnek nyit teret. Márpedig ha ez egy ilyen csodarecept, hogy magyarországi haladó pártok sokasága hisz benne, akkor nem szabad megállnunk az alapjövedelemnél.

A társadalom tagjai igenis megérdemlik, hogy az élet minden fontos kellékéből el legyenek látva a szükséges mértékben, s így sose szenvedjenek hiányt semmiben.

A pénz után rögtön az egészség következik a fontossági sorrendben. A magyar egészségügy köztudottan a legrosszabb a világon, de legalábbis az EU-ban biztosan a sereghajtók között vagyunk ebben is, akárcsak morál tekintetében. Nálunk például meghal az emeleti kórházi vécében az oda észrevétlenül besurranó halálos beteg hajléktalan, ami Finnországban biztosan nem következhetne be. Az irány tehát náluk jó, azt kell követnünk nekünk is. Nem a dohányzást kell visszaszorítani, nem csipszadót kell bevezetni, nem az alkoholizmust kell letörni, és főleg nem szabad az embereket zargatni azzal, hogy a mozgásszegény életmódjuk miatt betegesebbek az európai átlagnál. Mindez az egyéni szabadságuk csorbítása, így teljesen zsákutca. A korszerű haladó gondolkodás mindig pozitív megoldásokat keres: nem azt, hogy mit vehet el az emberektől, hanem azt, hogy mit adhat nekik. Adjunk hát mindenkinek egészséget!

Nyomatékosan felszólítjuk a kormányt, hogy minden magyar állampolgárnak biztosítson egy független szakértők által megállapított mennyiségű alapegészséget!

Tovább a cikkhez

3 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek