VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Ha ez így megy tovább, eltűnhetnek a magyarok a Felvidékről


Szlovákiában szlovákul

Száz éve alakult meg Csehszlovákia, száz esztendeje beszélhetünk a Felvidék magyarságának jogfosztásáról és népességfogyásáról. A "születésnap", és a közelgő szlovákiai helyhatósági választások kapcsán érdemes egy fontos problémáról beszélni!

November 10-én önkormányzati választásokat tartanak a Felvidéken. Egyre jellemzőbb az a helyzet, hogy színmagyar területeken, főleg Pozsony közelében, a Csallóköz nyugati részén szlovák nemzetiségű jelöltek indulnak el a különböző tisztségekért.

A Felvidék.ma című portál a somorjai helyzetről adott érdekes képet. Elindul a polgármesterségért az a Jozef Bednár, akinek amúgy semmi köze a magyar városhoz, leszámítva, hogy 13 éve ott él. Ennél sokkal fontosabb és zavaróbb, hogy annak a Marek Madaricnak a bizalmasa, munkatársa, aki egy kifejezetten magyarellenes politikus, a szlovákiai politikai életet ismerőknek nem kell bemutatni. A nevéhez köthető a kirekesztő, európai értékekkel nem összeegyeztethető szlovák nyelvtörvény, illetve az a „kedves” üzenet is még a ’90-es évekből, hogy: „Na Slovensko, po slovensky”, ami azt jelenti, hogy „Szlovákiában szlovákul”.

Egy ilyen ember akar polgármester lenni Somorján, ahol még ma is túlnyomó többségben magyarok élnek.

A hét elején egy ennél is sokkal szomorúbb jelenségre hívta fel a figyelmet a portál. Egy somorjai képviselőjelölt korábban arról írt, mennyire tiszteli azokat a magyarokat, akik szlovák iskolába járatják a gyereke