VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Ha ez így megy tovább, eltűnhetnek a magyarok a Felvidékről


Száz éve alakult meg Csehszlovákia, száz esztendeje beszélhetünk a Felvidék magyarságának jogfosztásáról és népességfogyásáról. A "születésnap", és a közelgő szlovákiai helyhatósági választások kapcsán érdemes egy fontos problémáról beszélni!

November 10-én önkormányzati választásokat tartanak a Felvidéken. Egyre jellemzőbb az a helyzet, hogy színmagyar területeken, főleg Pozsony közelében, a Csallóköz nyugati részén szlovák nemzetiségű jelöltek indulnak el a különböző tisztségekért.

A Felvidék.ma című portál a somorjai helyzetről adott érdekes képet. Elindul a polgármesterségért az a Jozef Bednár, akinek amúgy semmi köze a magyar városhoz, leszámítva, hogy 13 éve ott él. Ennél sokkal fontosabb és zavaróbb, hogy annak a Marek Madaricnak a bizalmasa, munkatársa, aki egy kifejezetten magyarellenes politikus, a szlovákiai politikai életet ismerőknek nem kell bemutatni. A nevéhez köthető a kirekesztő, európai értékekkel nem összeegyeztethető szlovák nyelvtörvény, illetve az a „kedves” üzenet is még a ’90-es évekből, hogy: „Na Slovensko, po slovensky”, ami azt jelenti, hogy „Szlovákiában szlovákul”.

Egy ilyen ember akar polgármester lenni Somorján, ahol még ma is túlnyomó többségben magyarok élnek.

A hét elején egy ennél is sokkal szomorúbb jelenségre hívta fel a figyelmet a portál. Egy somorjai képviselőjelölt korábban arról írt, mennyire tiszteli azokat a magyarokat, akik szlovák iskolába járatják a gyerekeiket.

Marie Stracenská magvas gondolatait évekkel ezelőtt írta le, de ma újraolvasva ugyanannyira vérlázító. Stracenská egyébként Somorján indul el képviselőjelöltként a liberális SaS színeiben.

"Tisztelem Gáborka szüleit. Azért, mert nem beszélnek vele az anyanyelvén. Amikor kisbaba volt, még úgy beszéltek vele. (…) Amikor kétéves lett, ez megváltozott. És szlovákul kezdtek el beszélni vele. A kicsi először nem fogadta jól: Ne beszélj velem így. Védekezett és haragudott. (…)

Nagyon tisztelem Gery szüleit is, Majka szüleit is, Eszterke szüleit is, Šimonka szüleit is és sok többi szülőt. Mindenkit, akik egy adott pillanatban abbahagyják a gyerekükkel való anyanyelvi kommunikációt. Nagyon nehéz lehet. Maguk számára nehezítik a helyzetet, de a gyerekeiknek nagyon segítenek. S nemcsak nekik tesznek nagy szolgálatot…"

A téma személyesen is érint, így különösen felháborít. Én ugyan második generációs budapesti vagyok, de két nagyszülőm is a Felvidékről származik, ma is élnek ott rokonaim. Amikor a határon túli magyarságról, az őket érő sérelmekről van szó, mindig sokkal jobban megérint, felháborít, ha a felvidékiekről esik szó.

Jelen témánknál ráadásul szörnyen bosszantó, hogy az ilyen hülyeség mennyire könnyen talál táptalajra a helyi magyarság körében. Sajnos jellemző, hogy sok magyar szlovák iskolába járatja gyermekeit, mondván, úgy jobban érvényesülnek majd. Ez egy hatalmas tévedés és egy végzetes hiba.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu