VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Maszatolók


Annyi sorsdöntő esemény került szóba, annyi megrendítő eseményre kellett emlékezni, annyi felkavaró múltbeli történést megidézni, hogy nem lehet eltekinteni néhány, a mát alapjaiban meghatározó létfontosságú gond számbavételétől.

Amikor a magyar Országgyűlés elnöke azt mondta a Hermina úti koszorúzáson, hogy a történelemoktatás a rendszerváltás kudarcterülete (végre valaki kimondta!): ezzel olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, ami alighanem a mai magyar élet egyik legégetőbb, leggyötrőbb és legmegoldatlanabb rákfenéje. A tény és egyben követelmény azonban, hogy „végre rehabilitálni kell múltunkat, és újra kell fogalmaznunk az elmúlt több mint ezer esztendőt, különösen a 20. századi történelmet, annak érdekében, hogy helyesen lássuk a ma kihívásait is” – sajnos sokkal nehezebb feladat, mint elsőre hihetnénk.

Noha minden ellenkező látszat dacára nem vagyok történész, még ha idestova három évtizede legalább két tucat könyvben a magyar história elfeledett, galád módon elhazudott, fehér folttá változtatott történéseivel, embereivel-eseményeivel foglalkoztam is: tapasztalataim elkeserítők. Akár magát a helyzetet, akár a történészek tekintélyes részét, akár az úgynevezett tudomány nem egy és nem két megnyilvánulását veszem szemügyre.

Az idei évforduló kapcsán, a dicsőséges 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve az október 25-i Kossuth téri mészárlás emlékhelyén lezajlott esemény kapcsán azt kellett olvasnom a tudósításban, hogy a békés, fegyvertelen tömegre leadott barbár sortűz áldozatainak száma máig bizonytalan, és az sem tudható, kik lőttek és ki(k)nek a parancsára. A nagy miniszterelnök, Tisza István hitvány meggyilkolásának százéves évfordulóján majdnem mindenhol az hangzott el, íródott le: nem tudni, kik gyilkolták meg Tiszát. És megjósolom, jövő tavasszal, a Tanácsköztársaságnak becézett 133 napos lidércnyomás évfordulójakor majd azt fogják hangoztatni szinte mindenütt: „nem bizonyítható”, hogy Károlyi Mihály átadta volna a hatalmat a bolsevikoknak, és a vörös gróf nem volt Kun Béláék szálláscsinálója, és nem, dehogyis volt az országvesztésben méltó cinkosuk és bűntársuk.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok