VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Meleg, indián, muszlim, nő, szomáliai, palesztin, leszbikus: csúcsra járatja az identitáspolitikai e


A demokraták ugyan megszerezték a többséget a képviselőházban, ám a nagy áttörés nem sikerült. A szenátusban pedig a republikánusok hódítottak el helyeket a demokratáktól.

Még felesék is felemás sikerről számolnak be. Ezzel együtt is reménykednek a hazai haladók abban, hogy Trump komoly ellenállással fog szembenézni a következő két évben.

Ám a lényeg nem is ez, hanem az, ahogyan a liberális média beszámol az eredményekről. Számukra az a fontos, hogy hány nő, leszbikus, mohamedán, szuahéli, zsiffin, piréz stb. kapott most képviselői helyet.

Ugyanezt sikerült eljátszani Barack Obama megválasztása után is. A lényeg az volt, hogy Obama volt az Egyesült Államok első néger elnöke, és ennek önmagában is örülni kell, függetlenül attól, hogy a legszarabb elnök volt Jimmy Carter óta. Az a lényeg, hogy néger. Most az a lényeg, hogy ki leszbikus, nem bináris, szomáliai.

Az amerikai közélet megosztottsága mélyebb, mint amit a mostani eredmények mutatnak. És a lehetséges változások is mélyebbre mutatnak, nem véletlenül kárhoztatják ezeket a liberálisok, és nem véletlenül igyekeznek kapaszkodni az identitáspolitikába.

A minap Tóth „nem szégyen a magyar válogatott ellen szurkolni“ Gergely jóvoltából megtudhattuk, hogy ugyan mindkét oldal identitáspolitikát űz, ám a demokrata identitáspolitika – a #metoo vagy a Black Lives Matter – morálisan igazolható. Naná! A baloldali elmebaj igazolása mindig morális, hiszen a „társadalmi igazságosság“ mellett állnak ki. A jobboldaliak meg nyilvánvalóan a társadalmi igazságtalanság mellett. Hogy a #metoo karriereket és életeket tesz tönkre, alaptalanul vádaskodik és sároz be embereket (lásd Kavanaugh esetét), az mellékes. Csak a halott náci a jó náci, átvitt értelemben is.

Ne feledjük, az jó morálisan, ami jó a Mozgalomnak. Az újkommunista haladár mozgalom pont ugyanazon alapelvek szerint működik, amiket a próféta, Lenin már lefektetett. A Kavanaugh-val szembeni kirakatper is szépen idézte fel a régi szép idők szovjet kirakatpereit.

A liberális identitáspolitika védelmére kelő hazai haladárok azt szeretnék elhitetni velünk, hogy a „jó“ identitáspolitikával szemben áll a „rossz“ identitáspolitika, amit a jobboldaliak, republikánusok képviselnek, ez pedig a „fehér nacionalizmus“, a puszta tagadás, vagy negativitás, hiszen a reakció mindig negativitás: nem néger, nem transzi, nem meleg s a többi. Pluszpont a haladó ellenőrzőbe Marx elővakarásáért. Hiszen mi lehetne korszerűbb, mint 2018-ban Marx „kispolgár" fogalmához nyúlni? Igen, az a szerencsétlen, korlátolt, reakciós kispolgár, aki félti az amúgy viszonylag szar pozícióját, ezért lefelé tapos. Ahelyett, hogy néhány nemváltó műtéttel tenné szebbé és szabadabbá az életét, és rángatná ki magát az unalmas mocsárból, elvan a fehér barátai között a bárban.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek