VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Gyalázat a Felvidéken: Tudta nélkül vették el az állampolgárságát a magyar történelemtanárnak


Példa nélküli eset történt a felvidéki Észak-Komáromban: az önkormányzati választáson tudta meg Pallér Péter komáromi történelemtanár, hogy megfosztották szlovák állampolgárságától, sőt a lakcímnyilvántartásból is törölték még április 8-án, a magyarországi országgyűlési választások napján. A férfi a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, “ilyen még nem történt a Felvidéken, hogy valakit önfeljelentés és önbeismerés nélkül, önkényesen fosszanak meg szlovák állampolgárságától”. Az a kérdés is felmerül, hogy jogszerűen honnan, milyen módon szereztek tudomást arról, hogy Pallér Péter felvette a magyar állampolgárságot. Szerinte a szálak Nyitráig, sőt Pozsonyig, a belügyminisztériumig vezethetnek.

“HA VELEM MEGTEHETTÉK, TÖBB SZÁZ FELVIDÉKI MAGYARRAL MEGTEHETIK UGYANEZT”

Pallér Péter felvidéki magyar, Észak-Komáromban él és az egyik helyi magyar iskolában tanít történelmet. A férfi a hétvégén élni kívánt állampolgári jogával és részt kívánt venni az önkormányzati választáson. Szavazatát azonban nem adhatta le. Amikor átadta okmányait, közölték vele, hogy nem találják a jegyzékben. Hosszas telefonálgatás után kiderült, hogy Pétert fél évvel ezelőtt megfosztották szlovák állampolgárságától, sőt a komáromi lakcím-nyilvántartásból is törölték, annak ellenére, hogy ráadásul saját tulajdonú ingatlanában él a városban. Erről egy kézzel írt jegyzőkönyvet is kiállítottak.

Azért volt előzménye a történteknek. Már a nyár folyamán érdeklődni kezdetek a hivatalok arról, hogy felvette-e a magyar állampolgárságot és rá akarták venni, hogy mutassa be annak dokumentumait. Ügyvédjével közösen válaszoltak, miszerint rossz a megközelítés, és semmilyen iratokat nem fognak bemutatni. Ez után nem érkezett több megkeresés, de tájékoztatás sem.

Az elmúlt hónapokban zavartanul éltem a mindennapokat, hivatalos ügyeket intéztem, azokkal a papírokkal, iratokkal, amelyeket most az önkormányzati választáson nem fogadtak el, mondván, érvénytelenek. Az alkotmány szerint az állampolgárságot nem lehet elveszíteni. Ennek ellenére 2010 óta alkotmánybírósági elbírálásra vár az a törvény, amely szerint, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszít a szlovákot. Azt gondolom, hogy az időhúzás is csak azt a cél szolgálja, hogy addig is önkényesen járhassanak el – fogalmazott a történelemtanár.

Hozzátette, szerinte annak is üzenet értéke van, hogy éppen április 8-án, a magyarországi országgyűlési választás napján fosztották meg állampolgárságától. Ez a dátum abban a kézzel írt jegyzőkönyvben szerepel, amelyet a szavazókörben állítottak ki, ahol Pallér Péter végül nem adhatta le voksát. A szavazóköri biztosok először az önkormányzathoz, majd a járási hivatalhoz, végül a bevándorlási hivatalhoz telefonáltak, ez után közölték a férfival, hogy visszamenőleges hatállyal megfosztották szlovák állampolgárságától, április 8-a óta nem szlovák állampolgár.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek