VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Gyurcsány EU-s pénzből készült filmben kampányol


Az Európai Unió anyagi támogatásával készített dokumentumfilmet Hajdú Eszter filmrendező a 2018-as országgyűlési választásról, amelyet az amszterdami filmfesztiválon is bemutatnak. A film a közzétett előzetes szerint a bevándorláspárti, tüntetéseket véresen leverető, hazudozó Gyurcsány Ferenc DK-elnököt szólaltatja meg, a Fideszt, Orbán Viktort és a kormánypártok támogatóit ellenben szélsőjobboldaliként mutatja be.

– Hajdú Eszter dokumentumfilmje az áprilisi választásokról. És még annál is többről. Rólunk. Két hét múlva bemutató az amszterdami filmfesztiválon – osztotta meg Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán.

A DK-hoz közel álló Balramagyar.hu a Hungary 2018 című dokumentumfilm előzetesét úgy ajánlja: „Az első képsoraiból kiderül, hogy az áprilisi választásokat feldolgozó anyag középpontjában a gyűlöletpolitika és a demokraták arra adott válaszai fognak szerepelni.”

Az ajánló szerint Hajdú Eszter „kibontja az orbáni gyűlöletpolitikát a filmjében és rámutat arra, hogy szánt szándékkal tartatják rettegésben az országot a habonyi propagandagyárosok, miközben az ez ellen fellépő politikusokat hazaárulónak bélyegzik”.

A Hungary 2018 című film az EU Creative Europe Media (CEM) programja segítségével készült. A CEM által közzétett jelentés szerint 2016-ban a Miradouro Filmgyártó és Kulturális Szolgáltató Kft. által beküldött egyetlen magyar dokumentumfilmes projekt (Hungary 2018) 25 000 euró, mintegy nyolcmillió forintos támogatásban részesült...

...Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy a Hungary 2018 és más, kritikus hangvételű alkotások elkészítése után – a Sargentini-jelentésben összehordottak szerint – Hajdú Eszter nem kaphat állami támogatást filmjeihez, az nagyot téved.

A számos nemzetközi filmes díjat, illetve jogvédő szervezetek elismerését elnyerő rendező Goda Krisztinával közösen forgatott BÚÉK címmel készülő filmjét február­ban 350 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek