VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Ezt tényleg nem kéne...


Ezt tényleg nem kéne megcsinálni. Nem kellene 7 milliárdot elcseszni erre a szarra. És ha másképp nem megy, hát nekünk kellene ezt valahogy megakadályozni...

Facebook bejegyzés:

"1456..... Nándorfehérvár: Sánta, Kancsal, Ragyás, Csuklyás, Dragan és Faradzs... Főszerepben: Kócos és Csikó

Nem. Ők nem egy újonnan előkerült, eddig ismeretlen Rejtő Jenő-könyv szereplői! Ők a Nándorfehérvár, az utolsó bástya című nagyjátékfilm szereplői... A Nemzeti Filmalap – a jelenlegi állás szerint 7 milliárdos összeggel – megtámogatott, 2019-ben leforgatásra kerülő film forgatókönyvében szereplők névsora.

Már keresik a színészeket a szerepekre. Az elfogadott forgatókönyvet Hegedűs Bálint írta, aki nem mellesleg a Nemzeti Filmalap "forgatókönyv fejlesztési igazgatója"... Vajna Andy kormánybiztos úr tehát arra bólintott rá, hogy az általa felügyelt állami intézmény egyik igazgatója írja meg az Egri Csillagok utáni idők legnagyobb magyar történelmi nagyjátékfilmjének történetét! Nemcsak ettől botrányos persze az ügy, hanem magától a megálmodott történettől!

Lássuk csak: Egy Faradzs nevezetű „megnyerő külsejű, férfias török aga” magyar gyerekeket hurcol el a délvidékről, hogy majd janicsárokká neveljék őket. A forgatókönyv szerint a Kócos és Csikó testvérpárból édesanyjuk döntése szerint a fiatalabbat, Kócost viszik magukkal a gyermekadót beszedő törökök. Kócosból a török világban aztán Saif lesz, egy kiváló harcos, aki Bizánc elfoglalásakor is jeleskedett a török oldalon... A főszereplők aztán 1456-ban, Nándorfehérvárnál csatában találkoznak és küzdenek meg egymással, mivel Csikó, az itthon maradt testvér, időközben meg Hunyadi János katonája lett....

A fogatókönyvből a lényegét tekintve nem derül ki, hogy a törökök végül is mi járatban vannak Magyarországon. Az elborult képzelet szülte művi történetben, jó 20 évvel a gyermekek elválasztása után felismerik egymást, és kölcsönösen megmentik egymás életét. A janicsárrá lett Kócos például a Duna aljára páncélvértben lesüllyedt Csikót is kihalássza... majd az ostrom során egy nőbe lesznek szerelmesek, aztán a testvéri szeretet végül Kócost a nőről (Lucáról) való lemondásra készteti... s ezt követően gyorsan meg is tartják az ostromlott várban Luca és Csikó menyegzőjét. Kapisztrán itt szerephez jut, ő adja őket egymáshoz. Jaj, de csodálatos kép!

Hunyadi János is megelevenedik a forgatókönyvben! Van, amikor egy szál törülközőben lép ki a vár fürdőházából, miközben csapataink egyébként harcban állnak. Ebből is leképezhetjük, nem a jelentőségének megfelelően, hiszen szinte nem tudunk meg semmit róla! A majdani nézők nem lesznek tisztában azzal, hogy korának legképzettebb hadvezére volt, és azzal sem, hogy a magyarok az akkori világ USA-jával veszik fel a küzdelmet, élén az ország kormányzójával!

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek