Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Biztos az az évezredes lengyel-magyar barátság?

Semmi gond sincs a jelenkori lengyel-magyar barátsággal. De a történelmünk során egymás ellen is sokat harcoltunk.

A minap jutott eszembe, miközben a lengyelek függetlenségi ünnepét kísérő, jobbára kritikátlanul lelkes tudósításokat figyeltem, hogy mennyire sokan elfeledkeznek arról az egyszerű tényről, miszerint ők abban a leosztásban lettek nagyok, amiben mi kicsik – és a történelem folyamán nem légüres térben, egymástól elválasztva zajlanak az események. Azt is nehezen tudom megérteni, hogy a nagy barátság jegyében mit is kerestek lengyel katonák magyar vármegyékben 1918-ban, ugyanúgy dézsmálva a nemzetet, mint a kisantant államai, de ne vágjunk ennyire az események elébe.

 

És hadd bocsássam előre, hogy a világon semmi gond sincs a jelenkori lengyel barátsággal. Hasonló a vezetői garnitúra, a gondolkodásmód, és pár meglévő, egyébként elég súlyos nézetkülönbséget kivéve nagyszerűen fel lehet lépni az EU központosító törekvései ellen is. 2018-ban egy minden eddiginél erősebb magyar-lengyel szövetség csak pozitívumokat hozhat mindkét államnak.

 

De ne felejtsük el: egyrészt Közép-Európa államaira, dacára a visegrádi megállapodás szép hagyományának, soha nem volt jellemző a barátságos együttműködés, másrészt egy gyakorlatilag teljesen hazug premisszán nyugszik a lengyel-magyar borivós mantra és a többi berögzülés.

 

Mondhatnánk úgy is, hogy pont úgy számít hagyományosnak a lengyel-magyar barátság, mint legkésőbb 1945 óta egy csomó történelmi és politikai tévképzet, amit addig egyáltalán nem úgy hittek – csak aztán nagyon komoly erővel dolgoztak azon, hogy „akkortól fogva minden másképp volt”, akár évszázadokkal korábban is. Ahogy persze az is szerepet játszott benne, hogy a nacionalizmus megszületésekor és a nemzetállamok kialakulásának időszakában – amikor már nagyon az újkorban járunk, messze az állítólagosan szintén barátsággal telt középkortól – valóban jó volt a két nép kapcsolata, de élhetünk a gyanúval, hogy erre építettek fel egy valójában soha nem létező véd- és dacszövetséget.

 

Mire alapozom ezt?

 

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu