VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vállalniuk kell a cigányoknak is a felelősséget


Forgács István

A legnehezebb helyzetben lévők semmiről sem tehetnek az Index szerint. De ki csavarja ki a cigány fiatal kezéből a könyvet? Senki. Ki állja el előle az iskola kapuját? Senki. Illetve, sok esetben: a saját közegük.

Örömteli, hogy a mindig független Index véleményrovata lehetőséget ad arra, hogy a mai Magyarországról, és azon belül is a gazdaságról, társadalomról, kultúráról elmondhassa az ember a véleményét. Ez kimondottan fontos, hiszen a sajtószabadságért való küzdelemben nem szabad senkit elhallgattatni: mindenkinek a véleménye, gondolata szent és sérthetetlen, illetve minden sajtófelület felelőssége, hogy azok a lehető legtöbb helyre juthassanak el. Az Index a leglátogatottabb internetes felület, komoly lehetőség a vélemények széles körben való ismertetésére.


Nyilván mindezzel teljes mértékig egyetértve jelent meg Sárosi Péter írása is néhány napja náluk, rámutatva arra, hogy valójában nem is a kormányzat által lesajnált, hanyatlónak vélt Nyugat küzd a no-go zónákkal, hanem a jelenkori Magyarország, éspedig azért, mert mi vagyunk tele olyan cigánytelepekkel, amelyekben élhetetlen az élet, jövőtlen a jövő, és embertelen az ember.


Örültem ennek az írásnak. Örültem, mert érezhető benne a nyomor szaga, a kilátástalanságba közelről, személyesen való belebámulás, illetve még az indulattal kevert elkeseredés is, hiszen a szerző sem nagyon tehet semmit a változásért – túl azon, hogy megírja, elénk tárja, ideteszi, hogy akkor most együtt bámuljuk ezt az egészet. Illetve, hogy némi csavar legyen a dologban (függetlenül attól, hogy bár Neudorfban vagy Malmőben néha valóban felgyújtják az autókat): kiderül, hogy nálunk, Magyarországon kétségbeesetten zihálnak cigánytelepek százai, amelyek a jelenkor valódi no-go zónái.


Ez egy vélemény. Sárosi Péter véleménye, sőt, sok másik ember véleménye is, olyanoké, akiknek talán valóban fontos, hogy mi történik közel egymillió cigányemberrel Magyarországon. És ez tiszteletre méltó. Sok ilyen emberre lenne szükség.


Ugyanakkor a cikk egésze mégis értékelhetetlen, mert a lehető leggyorsabban eljut oda, hogy a legnehezebb helyzetben lévők valójában semmiről sem tehetnek, bezzeg a kormány.


Egészen ijesztő az az általánosítás, amivel a cikk mindezek után meg van töltve: a cigánytelepeken drogozó cigány fiatalok többségének egyetlen öröme a bódulat. A cigánygyerekek szegregált iskolákba járnak, ahonnan nincs kitörés. Nincs meleg víz, nincs orvos, nincs kövesút. Éhbérért fognak majd robotolni közmunkásként, ugyanúgy mint a szüleik. És a legjobb dolog az életükben mindezek mellett szinte természetes módon csakis a kábítószer. Megjelenik a cikkben még az apartheid (ezt nem is értem, miért), valamint az, hogy a kormányzat semmit nem tesz a változásért.


Fájdalmasan általánosító ez a megközelítés, mert közben elmarad rengeteg olyan dolog, ami pedig segíthetne abban, hogy az éremnek ne csak az egyik oldalát lássuk.


Az, hogy ki és miért él a droggal, sok mindenből eredhet. A cigány fiatalok többségét viszont rászoktatták. És egészen döbbenetes dolgot jegyzek meg most ehhez (igazából semmi megdöbbentő nincs benne): általában azok a cigány – megismétlem, cigány – dílerek tették ezt, akik a saját közösségüket élik fel, pusztítják el, uzsorával, droggal, boltocskázással együttesen. A cikkíró egy szót sem szól a szülő, a család vagy éppen a közösség felelősségéről. Mert hiszen áldozat mindenki. Közel egymillió cigányembert szeretne néhányszáz véleményformáló folyamatosan áldozatnak látni, akik elől szerintük el van zárva a társadalmi felzárkózás minden lehetősége, és jobb híján a drogba, a prostitúcióba és az alkoholba menekülnek. Aztán ha ezekhez bűncselekmények is kapcsolódnak, akkor jön a relatívizálás, hogy az a bűn nem is olyan bűn, illetve, hogy a körülmények áldozata a szegény sorsú, de elbukó ember. Sok ilyen történet van, magam is látom őket.


De vajon érzi-e Sárosi Péter, milyen felelőssége van annak, ahogyan ő láttatja a dolgokat? Hogy nem tér ki arra, mit is tehetnének ezek a közösségek akár önmagukban is önmagukért. Pedig rengeteget. Sőt, szinte mindent. Igen, ők, a közösségek saját magukért.


A társadalmi felzárkózáshoz a megfelelő iskolázottság és képzettség az egyik legfontosabb tényező, valamint a jelenkor társadalmába való beilleszkedést segítő valódi szocializáció. Ehhez a kormányzat kötelező óvodát kínál. Ezt megelőzően rengeteg helyen Biztos Kezdet gyerekházakat, valamint bölcsődei férőhely-bővítést. Az óvodában ingyenes étkezést. Kiemelten támogatja, hogy a cigány közösségekből a lehető legtöbben eljussanak olyan végzettséghez, amellyel az óvodai nevelésben jelen lehetnek, akár óvoda-pedagógusként, akár óvodai dajkaként. Az általános iskolában is ingyenes étkezés, ingyenes tankönyv segíti a rászoruló gyerekeket – a cigány gyermekek szinte mindegyike részesül is ebből. Az általános iskola után a szakképzés nyitott kapukkal várja a diákokat. Akiknek a túlnyomó része el is kezdi azt.


Hogy aztán saját döntése alapján ott is hagyja idő előtt, majd évek múlva keservesen persze meg is bánja ezt a döntést.


És itt vége mindennek, innentől már senki és semmi nem segíthet neki, állhat is azonnal sorba a drogért a falu szélén, hiszen a nyomorult életében már csak ez maradt olyannak, ami örömet okoz a számára. Szomorú, hogy Sárosi Péter csak ezt az utolsó mozzanatot látja.


Néhány egyszerű kérdés: ki csavarja ki a cigány fiatal kezéből a könyvet, hogy ne tanuljon? Senki.


Ki állja el előle az iskola kapuját? Senki.


Pontosabban, illetve képletesen sok tízezer esetben a saját családja, amely – főleg a lányok esetében – nem engedi a továbbtanulást egy idő után. Ki felelős az iskolában növekvő erőszakért? Maguk a diákok és a környezet, ami körülveszi őket. Ki felelős azért, hogy a pedagógusok nem szívesen tanítanak az ország egyes, jól meghatározható részein? Azok, akik ott élnek, és nem tisztelik, nem segítik őket, hogy rendesen végezhessék a munkájukat.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek