VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Jobb a kétszülős családmodell az egyszülősnél, ennyi


Gacsályi Sára

Egy egyszülős családban a gyerek igenis meg van fosztva a két szülő, az édesapa és édesanya jelenlététől, támaszától, mintáitól.Novák Katalin azt találta mondani, szerinte minden gyereknek joga van ahhoz, hogy anyukája és apukája is legyen, ráadásul a gyerekek ezen joga előrébb való, mint egy egyedülálló felnőtt utód utáni vágyakozása. Konkrétan azt a tényt merte hangsúlyozni, hogy ha valaki egyedülállóként vállal gyereket, az indulásból megfosztja a csimotát attól, hogy édesapja és édesanyja is legyen.


„Az, hogy valaki azt gondolja egyedülállóként, hogy neki joga van ahhoz, anélkül, hogy lenne párja, neki joga van ahhoz, hogy neki gyereke legyen, és ezt a jogot vívja ki magának, az a gyermek oldaláról közelítve megfosztja a gyermeket attól, hogy neki édesanyja és édesapja legyen. Ez szerintem egy olyan helyzet, amikor a gyermeknek az érdekét kell védenünk” – állította az államtitkár.


Az ellenzéki médiának ez elég is volt, hogy kijelentsék: „Novák Katalin ellenzi, hogy a nők egyedül vállaljanak gyereket”; „Novák Katalin még mindig nem érti a magyar családokat”; vagy éppen felvessék a kérdést, a kormányzat részéről „férjeket rendelnek ki az egyedülálló anyák mellé?”.Ez utóbbi kérdést Antoni Rita fogalmazta meg a 24.hu hasábjain. Cikkében kifejti, hogy a kormány már nem csak a melegeket bünteti a családi létből való kirekesztéssel, hanem azt a szegény „gyermeket akaró nőt, aki a szülőképes kora végére sem találja meg a társát”, és mellőzné „a konformista tiszteletkört (ami nem mellesleg a leendő partnerrel szemben is inkorrekt)”, ezért önállóan, tehát leendő apa nélkül vállalna gyereket.Később Antoni arról értekezik, a kormány milyen eszközökkel „akadályozhatná meg az egyedülálló nők gyermekvállalását”. Szerinte „bugyiőrséget – bár tudom, jó lenne – egyébként sem lehet állítani. Akkor tehát mi lesz? A megesett lányt abortuszra küldik? A KDNP-nek ahhoz biztos lenne egy-két szava! Netán megszületik vele a gyereket, majd elveszik tőle és odaadják tisztes, rendezetten élő, lehetőleg kormánypárti meddő házaspároknak? Ne feltételezzek ilyen gonoszságot, ugye? Ilyen csak a diktatúrákban fordult elő”.

Tovább a cikkhez