VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Lelki rabszolgaság. Gazdagok – mire jogosít a legvaskosabb pénztárca? – „Karóra felügyelő” a dolgozó


A pénz általában oda „csordogál”, ahol az ajtó és az ablak eddig is 24 karátos aranyból volt. A világ leggazdagabb emberének a bankszámlája pár hete egy nap alatt 4,7 milliárd dollárral hízott annak köszönhetően, hogy pazarul fialtak az amerikai vezető részvények.

Így az Amazon atyjának, Jeff Bezosnak a vagyona átlépte a 150 milliárd dollárt, azaz a 41 ezer milliárd 400 millió forintot. Mellesleg nem elhanyagolható, hogy ezen a „kellemes” börzei napon – a Bloomberg beszámolója szerint – Mark Zuckerberg Facebook-tulajdonos és Warren Buffett befektetési guru is két-két milliárd dollárral lett gazdagabb. Ráadásul Bezos vagyona csak az idén már 54 milliárd dollárral nőtt, ami több mint az Alibaba-vezér Jack Ma teljes vagyona, aki egyébként Ázsia legvagyonosabb emberének számít.

Felfoghatatlan számok! De ki is valójában ez a Bezos, aki 16 évesen dolgozni kezdett, sült krumplit és marhahúspogácsát készített, vagyona mára pedig már magasan lekörözi az éveken át a világ leggazdagabbjának kikiáltott Bill Gatesnek, a Microsoft atyjának a vagyonát. Az álomkarrier 1994-ben kezdődött, amikor a villamosmérnök végzettségű férfi fejéből kipattant, hogy alapít egy internetes könyvesboltot. Így jött létre az Amazon egy seattle-i ház garázsában.