VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Szír egyházi vezető: Az üldözött keresztények a nyugati politikai korrektség áldozatai


II. Efrém Ignác

Az üldözött keresztények a nyugati politikai korrektségnek is áldozatai – jelentette ki csütörtökön, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában II. Efrém Ignác, szír egyházi vezető. A pátriárka felhívta a figyelmet arra, hogy Európa vezetői annak a közel-keleti kereszténységnek fordítanak hátat, ahonnan Európa kulturális gyökerei, erkölcsisége is ered. Hangsúlyozta, a nagyszámú elvándorlás ellenére a szír keresztény egyházak ma is humanitárius missziót folytatnak, hiszen az ételért, ingyenes egészségügyi szolgáltatásért sorban álló emberek között ott vannak a muzulmánok is. A szír egyházi elöljáró úgy látta, a nagy nemzetközi szervezetek az együttélés megteremtése helyett a közel keleti keresztények elvándorlását támogatják. Hozzátette, az egyháznak ugyanakkor az a feladata, hogy tevékenységével elültesse a reményteljes jövő magjait.

„Keresztényüldözés elleni kerekasztal” címmel tartott konferenciát az üldözött keresztények megsegítésért létrehozott államtitkárság csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az eseményen felszólalt II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka, aki Orbán Viktor meghívására érkezett Magyarországra. Előadásában a közel-keleti egyházak szerepéről és tapasztalatairól beszélt.

Az egyházi vezetőt köszöntő Azbej Tristan államtitkár kiemelte, szerdán az Országgyűlés nagy többséggel fogadta el a Hungary Helps törvényjavaslatot, amellyel új szakaszba érkezett Magyarország humanitárius küldetése. Mint kifejtette, a humanitárius program három alapvető felismerésen alapult. Az első, hogy Magyarország erősödik, a gazdaság jobban teljesít, ebből kifolyólag erkölcsi kötelességének engedve nagyobb szerepet vállalhat a világ humanitárius problémáinak megoldásában. A második felismerés, hogy a migrációs válságot nem támogatni, hanem megelőzni kell, egyrészt szigorú, de igazságos határvédelemmel és menekültpolitikával, de ezzel párhuzamosan helyben segítve, nem a bajt Európába hozva. A harmadik tény, hogy a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, kétszáztizenötmillió keresztény szenved az üldöztetéstől, ugyanakkor a világ vezető államai, szervezetei elfordultak ettől a ténytől és ezzel a világméretű problémával a világ nem foglalkozik. Azbej Tristan hangsúlyozta, erkölcsi kötelesség a segítség, és a törvényjavaslat ennek a küldetésnek a beteljesítésében segít.

A KERESZTÉNYEK A NYUGATI POLITIKAI KORREKTSÉG ÁLDOZATAI

II. Efrém Ignác szír pátriárka előadásának elején a szír ortodox egyház, és a szír keresztény emberek nevében kifejezte háláját, hogy Magyarország és a magyar kormány kellően bátrak ahhoz, hogy másképpen viselkedjenek, mint a világ országai általában. Mint kifejtette, a magyarok akkor álltak ki az üldözött keresztények mellett, amikor forrásokban és lélekszámban jóval gazdagabb országok elfordultak az üldözöttektől, politikai korrektségre törekedve. Hangsúlyozta, a keresztények a nyugati politikai korrektségnek is áldozatai, nemcsak az üldöztetések, a magyar politikusok ugyanakkor vállalják, hogy pozícióikat veszélyeztetve képviselik az igazságot. A szír egyházi vezető előadásában kitért arra, hogy a kereszténység, és ezzel együtt Európa kulturális gyökerei többek között Antiochiából erednek. Miközben ősi, keresztény kulturális gyökereitől Európa egyre inkább igyekszik elszakadni, eljöhet az idő, hogy a Közel-Kelet őshonos keresztény közössége teljesen eltűnik. Mint hangsúlyozta, az elmúlt időszak történései világos jelzések arra, milyen negatív irányba is tartanak a folyamatok. Irak az utóbbi tizenöt évben elvesztette keresztény lakosságának kilencven százalékát, míg Szíriában a felére csökkent a keresztények száma. Ugyanakkor az is látszik, hogy még Líbiából és Törökországból, vagy a Szentföldről is folyamatos a keresztények elvándorlása. A pátriárka hangsúlyozta, a Közel-Keleten később megjelenő muzulmánoknak a keresztények segítettek a megtelepedésben, az intézményesülésben és például a szent iratok fordításában is. II. Efrém Ignác szerint a muzulmán társadalom nem jöhetett volna olyan formában létre, ahogy az a keresztény közösségek közreműködésével megvalósult. Az együttélés ugyanakkor az arab tavasz beköszöntével egyre nehezebbé vált, a keresztények kétszeresen is áldozatai a zavargásoknak – hangsúlyozta.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek