Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Egy dobogó szív nem életet jelez?

2019/01/03

Iowa élő példája annak, hogy ott is lehet változást elérni az élet védelmében, ahol erre éveken át nem sok esély látszik. Nagy hatással volt rám a „szívdobbanás törvény” pozitív üzenete, így a CitizenGO amerikai munkatársával, Scott Schittl-lel ellátogattunk Iowába, hogy utánajárjunk a történteknek. Bízom benne, hogy az iowai tapasztalatokból tanulni tudunk, és fel tudjuk azokat használni a magyar kisbabák védelmezése során.

 

Az amerikai Iowa állam kormányzója, Kim Reynolds május 4-én írta alá a gyermekek életét a szívverésük észlelésétől (nagyjából a várandósság 6. hetétől) védelmező „szívdobbanás törvényt”. Az alábbi sorokat fűzte döntéséhez:

„Hiszem, hogy minden ártatlan élet értékes és szent, és mint kormányzó ígérem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek a védelmében. Ez az, amit ma teszek. Megértem, hogy nem fog mindenki egyetérteni ezzel a döntéssel. De ha a halált a szívverés megállásával határozzuk meg, akkor egy dobogó szív nem életet jelez? Számomra erkölcstelen megállítani egy ártatlan, dobogó szívet, és visszataszító magzati testrészekkel kereskedni. A hitem arra vezet, hogy minden iowait védelmezzek, függetlenül attól, hogy mennyire kicsik.”

 

 

Iowában felkerestük a The Family Leader és a Personhood Iowa szervezeteket. Majd a Des Moines-i Állami Törvényhozás Székházában találkoztunk Amy Sinclair szenátorral, akinek nagy szerepe volt a sikerben, mivel ő volt az ügy szenátuson belüli egyik fő támogatója. „Célunk, hogy minden iowai ember életét védelmezzük, különösen azokét, akik a legvédtelenebbek, és nem tudnak kiállni magukért” – mondta Amy Sinclair.

 

Scott Schittl (CitizenGO), Zaymus Eszter (CitizenGO) és Amy Sinclair (Iowa állam szenátora)
Des Moines State Capitol, 2018. október 4.​​​​​​​

 

Példaértékűnek tartom az iowai életpárti törvényhozók kitartását. Miután leszavazták vagy bírósági úton ellehetetlenítették egy javaslatukat, mindig újra próbálkoztak.

Nézzük végig, honnan indult és milyen lépéseken keresztül jutott el Iowa a magzatok szívdobbanásának észlelésétől kezdődő védelméig!

 

Az Egyesült Államokban a Roe v. Wade-ügyben 1973-ban hozott legfelsőbb bírósági döntés tagállami hatáskörbe rendelte az abortuszok kérdését. Iowában 2017-ig egészen a második trimeszter végéig végeztek abortuszokat (holott az ilyen korban megszülető gyerekeket már képesek megmenteni az orvosok).

 

2008-ban kezdte el Iowában (Amerikában elsőként) a Planned Parenthood abortuszszervezet az úgynevezett „távabortuszok” vagy webkamerás abortuszok gyakorlatát. Ez lehetővé teszi, hogy a Planned Parenthood orvosai személyes konzultáció nélkül, nagyvárosi irodájukból, videóhíváson keresztül lépjenek kapcsolatba a vidéken élő várandós anyával, majd őt egy lakóhelyéhez közeli, távvezérelt fiókhoz irányítsák, ahol az abortusztablettát találja. Évente ezrek folyamodnak ehhez a módszerhez Iowa-szerte. Az emberi életeket kioldó mérgeket mint időzített bombákat helyezték el szerte az állam területén. Még csak orvosi vizsgálat sem szükséges a bevételükhöz, „tökéletesre” fejlesztették a terjesztésüket.

 

2011-ben az Iowa Right to Life csoport 20 000 aláírást gyűjtött a webkamerás abortuszok megszüntetése céljából.

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu