VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Egy dobogó szív nem életet jelez?


Iowa élő példája annak, hogy ott is lehet változást elérni az élet védelmében, ahol erre éveken át nem sok esély látszik. Nagy hatással volt rám a „szívdobbanás törvény” pozitív üzenete, így a CitizenGO amerikai munkatársával, Scott Schittl-lel ellátogattunk Iowába, hogy utánajárjunk a történteknek. Bízom benne, hogy az iowai tapasztalatokból tanulni tudunk, és fel tudjuk azokat használni a magyar kisbabák védelmezése során.

Az amerikai Iowa állam kormányzója, Kim Reynolds május 4-én írta alá a gyermekek életét a szívverésük észlelésétől (nagyjából a várandósság 6. hetétől) védelmező „szívdobbanás törvényt”. Az alábbi sorokat fűzte döntéséhez:

„Hiszem, hogy minden ártatlan élet értékes és szent, és mint kormányzó ígérem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek a védelmében. Ez az, amit ma teszek. Megértem, hogy nem fog mindenki egyetérteni ezzel a döntéssel. De ha a halált a szívverés megállásával határozzuk meg, akkor egy dobogó szív nem életet jelez? Számomra erkölcstelen megállítani egy ártatlan, dobogó szívet, és visszataszító magzati testrészekkel kereskedni. A hitem arra vezet, hogy minden iowait védelmezzek, függetlenül attól, hogy mennyire kicsik.”

Iowában felkerestük a The Family Leader és a Personhood Iowa szervezeteket. Majd a Des Moines-i Állami Törvényhozás Székházában találkoztunk Amy Sinclair szenátorral, akinek nagy szerepe volt a sikerben, mivel ő volt az ügy szenátuson belüli egyik fő támogatója. „Célunk, hogy minden iowai ember életét védelmezzük, különösen azokét, akik a legvédtelenebbek, és nem tudnak kiállni magukért” – mondta Amy Sinclair.

Scott Schittl (CitizenGO), Zaymus Eszter (CitizenGO) és Amy Sinclair (Iowa állam szenátora) Des Moines State Capitol, 2018. október 4.​​​​​​​

Példaértékűnek tartom az iowai életpárti törvényhozók kitartását. Miután leszavazták vagy bírósági úton ellehetetlenítették egy javaslatukat, mindig újra próbálkoztak.

Nézzük végig, honnan indult és milyen lépéseken keresztül jutott el Iowa a magzatok szívdobbanásának észlelésétől kezdődő védelméig!

Az Egyesült Államokban a Roe v. Wade-ügyben 1973-ban hozott legfelsőbb bírósági döntés tagállami hatáskörbe rendelte az abortuszok kérdését. Iowában 2017-ig egészen a második trimeszter végéig végeztek abortuszokat (holott az ilyen korban megszülető gyerekeket már képesek megmenteni az orvosok).

2008-ban kezdte el Iowában (Amerikában elsőként) a Planned Parenthood abortuszszervezet az úgynevezett „távabortuszok” vagy webkamerás abortuszok gyakorlatát. Ez lehetővé teszi, hogy a Planned Parenthood orvosai személyes konzultáció nélkül, nagyvárosi irodájukból, videóhíváson keresztül lépjenek kapcsolatba a vidéken élő várandós anyával, majd őt egy lakóhelyéhez közeli, távvezérelt fiókhoz irányítsák, ahol az abortusztablettát találja. Évente ezrek folyamodnak ehhez a módszerhez Iowa-szerte. Az emberi életeket kioldó mérgeket mint időzített bombákat helyezték el szerte az állam területén. Még csak orvosi vizsgálat sem szükséges a bevételükhöz, „tökéletesre” fejlesztették a terjesztésüket.

2011-ben az Iowa Right to Life csoport 20 000 aláírást gyűjtött a webkamerás abortuszok megszüntetése céljából.

Tovább a cikkhez