VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A szitkozódás szabadsága nálunk és más nemzeteknél. – A politikai véleménynyilvánítás az európai dem


De ki és mit nyilvánít ki? És kivel szemben? Milyen formában, milyen módon? Az internetes média jelenléte és a széles nyilvánossághoz való közvetlen és névtelen eljutás lehetősége ma mindenki számára nyitva áll, ezzel lehetőséget ad a gátlástalan véleménynyilvánításra, és felerősíti a politikai, társadalmi és személyes ellentéteket.

A német büntető törvénykönyv egy év szabadságvesztéssel bünteti a személy vagy társadalmi csoport ellen irányuló becsületsértést. Ha a sértés a nyilvánosság előtt történik, akkor kimeríti a rossz hír keltésének, azaz a rágalmazásnak a kategóriáját. Ebben az esetben akár két évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel sújtható az elkövető.

Német szigor

A verbális sértések elsősorban a közéleti szereplőket érintik. Sigmar Gabrielről, az SPD egykori vezető politikusáról valaki a Facebookon a következőket írta: „Ezt a bűnöző Gabrielt elfajzott szavaiért azonnal agyon kellene lőni. Az ilyen aszociá­lis egyén rosszabb, mint egy náci.” A hozzászólónak ez a mondat ezerkétszáz eurójába került. A „Merkelt nyilvánosan meg kell kövezni” véleménynyilvánítás kétezer eurót ért.

Súlyosabb a büntetés mértéke, ha a gyűlöletbeszéd egy csoport emberi méltóságának megsértése ellen irányul. A netes gyűlöletkeltés súlyos következményekkel jár, akár öt év szabadságvesztést vagy ennek megfelelő pénzbüntetést is kaphat az elkövető. Németországban nincs cigányozás, és a buzizás sem divat, itt a gyűlölet a menedékkérők ellen csúcsosodik ki. Valaki a menekülteket majomnak, bűnöző csőcseléknek, féregnek nevezte a neten, háromezer-hétszázötven euróra váltható százötven napos elzárást kapott érte. „Elég sok német van, aki egy euróért dolgozik, hogy egyáltalán létezni tudjon, dugd ezt fel ennek a kártékony csőcseléknek. Agyon kéne lőni őket.” Ezt a kommentelőt nyolchavi szabadságvesztésre és a menekültek kö­rében végzendő nyolcvan óra kötelező önkéntes munkára ítélték, hogy megjavuljon.

Az internetes fórumokon zajló új fajta vitakultúra egyre elviselhetetlenebb, mert 2016-ban még volt feljelentés, rendőrségi nyomozás és bírói végzés. Mindez már szinte a múlté, mert bár a törvény él, alkalmazni az esetek nagy száma miatt alig tudják, a felelősséget ezért áthárították a közösségi média üzemeltetőire. A Szövetségi Nyomozó Hivatal időnként országos razziát tart az internetes gyűlöletbeszéd ellen, mint tette ezt 2018. június közepén is. Akkor tíz tartományban tartottak házkutatásokat, és huszonkilenc személyt állítottak elő. A gyanú az volt ellenük, hogy gyűlöletkommentárokat, antiszemita sértéseket posztolnak az interneten, és az idegenek ellen uszítanak. A gyűlöletkeltés elleni eredményes harc érdekében a hivatal arra kérte a felhasználókat, hogy aki a közösségi hálón gyűlöletet, uszítást vagy verbális erőszakot észlel, tegyen feljelentést a rendőrségen.

A gyűlöletfolyamot nem lehet megállítani, elérte a színház világát is. Az őszi hamburgi színházi fesztiválon ismert színészek „Gyűlöletkórus” címmel élethűen olvastak fel politikusoknak címzett összegyűjtött sértéseket, fenyegető leveleket. A szöveg kivetítve is olvasható volt a teremben, és a nyomdafestékre sem voltak tekintettel. A legenyhébb megszólítások a „te szemét”, „te ócska, szar alak” voltak, a levelek trágár tartalma pedig a német nyárspolgár képzeletét és kifejezőkészletét messze meghaladta. Az előadóest különlegességét növelte, hogy meghívták a felolvasott levelek címzettjeit, azaz a politikusokat is. Ott volt Ursula von der Le­yen hadügyminiszter, Heiko Maas külügyminiszter és a Zöldek pártelnöke, Cem Özdemir is. Az előadást beszélgetés követte.

Hallgatni is nehéz volt a felolvasást, az embernek elállt a lélegzete ennyi szenny hallatán. Mekkora hatalma van a gyűlöletkórusnak? Hogyan lehet elviselni a ránk zúduló szennyáradatot? „Az az érzésem, hogy az utóbbi években egyre rosszabb a helyzet. Brutális, undorító virtuális erőszak uralkodott el, amely nem ismer gátlásokat. Annyira perverz, olyan beteges, hogy már nem is lehet komolyan venni. A legjobb, ha az ember el sem olvassa ezeket az üzeneteket. Ijesztő a verbális radikalizálódás, ki tudja, mikor csap át fizikai erőszakba? Egy jogállamban ez megengedhetetlen!” – mondták a megtámadott politikusok.

Mindezt azért írtam meg, hogy fogalmunk legyen arról, mi történik a sokat, de nem kellő ismerettel citált nyu