Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Egyetlen család ünnepelte a karácsonyt az Iszlám Állam által elpusztított asszír faluban

Az Iszlám Állam terroristái végigdúlták a Khabour folyó mentén lévő több tucat asszír települést, lerombolva a falvak templomait és házait. Az asszír lakosság egésze elmenekült. Egy család viszont a háború és terrorhullám ellenére is kitartott szülőföldjén, hogy reményt biztosítson az elmenekült testvéreknek a visszatérésre.


Északkelet-Szíriában, a Kabour folyó mentén egy kis asszír faluban Tel Nasriban csak egyetlen házban állítottak karácsonyfát. A lakosság nagy része elmenekült, többségüket az Európában és az Egyesült Államokban élő rokonok fogadták be.

 

2014-ben, miután a kurd milíciák kivonták csapataikat a térségből, az Iszlám Állam terroristái lerohanták a Khabour folyó menti harmincöt asszír falut. A dzsihadisták csak Tel Nasriban kétszázhatvanöt asszírt ejtettek foglyul, akiket súlyos váltságdíjért cserébe engedtek szabadon – emlékeztetett a lebanon24.com.


 A kurd fegyveresek 2015 májusában foglalták vissza a folyóparti településeket, de a helyreállítási munkálatok azóta sem indultak meg. A falu teljesen elpusztult. A hajdanán ezerötszáz fős településen mindösszesen négy ember él.

 

Az ötvenegy éves Sarjoon Saliyo két testvérével és az egyik unokatestvérével együtt az egyedüli családot alkotja Tel Nasriban.

 

A háború előtt több száz házban égtek a díszek és a karácsonyfák. Az emberek táncoltak és énekeltek az ünnepekkor – emlékezik vissza az asszír férfi.

 

A Saliyo család tagjai kötelességüknek érzik, hogy a szülőfalujukban maradjanak, és megvédjék a házakat és a földeket, míg a falu lakossága vissza nem tér.

 

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu