VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Szétrombolja Amerikát a túlvezérelt kapitalizmus? – Egy amerikai Tiborc panaszai


(...) Tucker Carlson mára az új amerikai jobboldal legfontosabb hangjává nőtte ki magát. Vállaltan populista: szkeptikus a laissez-faire piacgazdasággal szemben, elutasítja a külföldi birodalomépítési ambíciókat, élesen bevándorlásellenes, rendszeresen reflektál a kisebbségi áldozatpolitika őrültségeire. Bírálja az átlag amerikaiak gondjaitól elszakadt politikusi elitet, de bírálja az elnököt is, ha nem tartja magát az ígéreteihez. Műsorában napról napra megütközteti érveit az ellenoldal képviselőivel.

Január elején Carlson Mitt Romney-nak, a 2012-es kudarcos republikánus elnökjelöltnek ment neki, akit tavaly szenátorrá választottak Utah-ban. Romney a Washington Postban véleménycikket tett közzé, amiben alkalmatlannak minősítette Trumpot, a „megosztó, fajgyűlölő, szexista, migránsellenes” kijelentései miatt panaszkodott, az „udvariasság és a kölcsönös tisztelet” (értsd: a Republikánus Pártot évtizedeken át meghatározó gerinctelenség) fontosságáról papolt, kritizálta a szíriai csapatkivonást, szóval felsorolta azokat az ósdi kliséket, amiket, úgy tűnt, örökre maga alá temetett a trumpizmus. Romney-t hősként, John McCain morális örököseként ünnepelte a baloldali sajtó, Carlson viszont az alkalmat megragadva minden eddiginél erőteljesebben fejtette kiaz új jobboldal elveit.

Romney megtestesíti azt az elvtelen és lélektelen politikát, ami hanyatlásra ítélte az Egyesült Államokat. A volt elnökjelölt úgy véli, a szabadkereskedelmi fundamentalizmus és az internacionalista külpolitika jelentik a mainstream republikánus gondolkodást. És igaza van – húzza alá a kommentátor. Nemzedékeken át a republikánusok kötelességüknek érezték, hogy biztonságossá tegyék a világot a bankok számára, míg egyre több külföldi háborúba kezdenek. A modern demokraták lelkesen támogatják ezeket a célokat.

„Romney nem magyarázza el, miért is állna Amerikának érdekében az, hogy Szíriában maradjon. Úgy tűnik, nem gondolja ezt releváns kérdésnek. Minél többet csendőrködünk a Közel-Keleten, annál jobb. Washingtonban gyakorlatilag mindenki egyetért ezzel” – jelenti ki Carlson.

A műsorvezető arra is rámutat, Romney hogyan gazdagodott meg a Bain Capital nevű cégnél. A cég stratégiája abban állt, hogy rövid időre átvették az irányítást vállalkozások felett, az alkalmazottak elbocsátásával csökkentették a költségeket, miközben feltolták az adósságokat.

Majd miután kellőképp megszedték magukat, a dolgozókat megkárosítva eldobták ezeket a vállalatokat, amelyek közül mára sok becsődölt vagy eltűnt. „Uralkodó osztályunk nem lát ebben semmi kivetnivalót. Így kormányozzák az országot.”

Tovább a cikkhez