VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Ideológia és gyűlölet


Gyakran beszélünk arról, hogy az elmúlt években kettészakadt a társadalom, a két tábor már nem tud egymással érdemben szót érteni, oly nagy a szakadék. A közélet, a közösségi média felületeit figyelve az is egyértelmű, hogy köztük olyan indulat és/vagy gyűlölet feszül, ami minden jóérzésű emberben aggodalmat ébreszt. Ilyenkor mindenkinek történelmi párhuzamok jutnak eszébe arról, hová vezethetnek ezek az érzések.

Az első és legfontosabb kérdés, kikből áll össze ez a két tábor? Valóban bal- és jobboldal szembenállásáról, vagy ennél sokkal többről van szó? A bal- és a jobboldal mint a kettéválás alapja talán nem írja le kellő mélységgel a konfliktus lényegét, ezért én inkább úgy fogalmaznék, hogy a két tábor közötti különbség az ideológia megléte vagy nemléte. Vannak ideologikus emberek, és vannak emberek, akik a különböző ideológiákkal szemben a valóságot, az életet választják. Bármilyen nehéz is, a valóságban próbálnak meg boldogulni, „csak” élni szeretnének.

Itt magától adódik persze a kérdés, hogy valójában mi is az az ideológia? Az ideológia egy elképzelés, egy fixa idea, olyan kép, amely a valóságon felül áll, amely évszázadok óta alibit biztosít az embernek arra, miért ne fogadja el a sorsát. Az ideológia történelmi kortól függetlenül egy eszmét jelent, amelynek magatartási szabályait mindenre és mindenkire rá kell kényszeríteni, és amelynek kimondott vagy kimondatlan „magasztos” célja a földi paradicsom megvalósítása. Az ideológia tehát egy nagyon erős elképzelés magáról az individuumról és természetesen a társadalomról is, amelyben az létezik. Az ideologikus ember önmagáról és a világról alkotott elképzelését éli a valóság helyett, és ez a legfontosabb tulajdonsága, amelyen keresztül leginkább meg lehet érteni belső, lelki folyamatait és cselekedeteit.

A másik típusról nagyon nehéz egységesen beszélni. Az egyetlen jellemző, ami talán általánosságban felvázolható, hogy tudja, az élet nehéz, a világ rideg és magányos hely, amellyel nap mint nap f