Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Bukarest kiállt Magyarország mellett

Magyarország és Lengyelország mellett foglalt állást Teodor Melescanu román külügyminiszter, aki szerint folytatni kellene a tárgyalást e két országgal az uniós alapszerződés 7. cikke alapján indított eljárás helyett. „Lehetőséget kell adni az érintetteknek arra, hogy érveik ismertetésével válaszolhassanak” – fogalmazott a bukaresti diplomácia vezetője az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában.

 

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Románia külügyminisztere ellenezte azt a brüsszeli javaslatot, amely a jogállamiság állapotához kötné az EU-támogatásokat. „Ha valaki megmondja nekem, milyen kritériumok határozzák meg a jogállamiságot, kész leszek erről vitázni” – jelentette ki Melescanu, hozzátéve, nem hiszi, hogy ilyen összefüggésnek léteznie kellene. A román tárcavezető úgy vélte, az uniós alapok olyan alapelemek, amelyeken az EU egész filozófiája nyugszik.

 

Teodor Melescanu a bukaresti kormánykoalíció kisebbik, jobbközép pártjának, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének a politikusa. A formáció két európai parlamenti képviselője korábban elutasította a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést, szembefordulva a liberális csoport többi tagjával. Guy Verhofstadt frakcióvezető nemrég a pártcsaládból való kitiltással fenyegette meg a román tagpártot.

 

Bukarest az utóbbi időben Brüsszel célkeresztjébe került a kormánytöbbség által kezdeményezett igazságügyi reform miatt, amely ellenzői szerint aláássa a bírák függetlenségét és akadályozza a korrupció elleni harcot. Melescanu az AFP-nek elmondta, az igazságügy reformját átlátható módon hajtották végre, s az igazságszolgáltatás működése az uniós tagállamok hatáskörébe tartozik. „Tiszteljük a véleményeket, de ez nem jelenti azt, hogy korrektnek tartjuk őket” – fogalmazott a külügyminiszter.


Viorica Dancila román miniszterelnök tavalyi varsói látogatása után azt nyilatkozta, Bukarest „sok, Európára vonatkozó és szélesebb távlatú kérdésben közel áll Varsóhoz”. Elemzők biztosra veszik, hogy a bukaresti kabinet kiállna a lengyelek mellett a brüsszeli szankciók ügyében.

Egy korábbi román–lengyel külügyminiszteri egyeztetés után a két tárcavezető nyomatékosította: az Európai Unió alapelveinek durva megsértése lenne, ha az uniós pénzalapok odaítélését feltételekhez kötnék. Jacek Czaputowicz, a varsói diplomácia vezetője – nyilván Bukarestre célozva – úgy vélekedett: nem csak Magyarország állna ki Lengyelország mellett az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás esetén.

 

Viorica Dancila az EU soros román elnökségének prioritásairól folytatott minapi brüsszeli vitán egyébként kitért a migrációra is. Kijelentette: mivel az európaiak legfőbb aggodalmát a migráció okozza, Európa egyik legfontosabb feladatának kell lennie, hogy hatékonyan kezelje a probléma gyökerét, a migránsok beáramlását az Európai Unióba.

 

 

 

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu