VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Incze Nikoletta: Létezik erőszakmentes eszköz Európa iszlamizálódásának megelőzésére

Lehet, hogy az ükunokáink muszlimok lesznek. Ez nem vicc. Tehetünk ellene, de rengeteg munkánk lesz vele. A Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának magyarországi vezetőjével beszélgettünk.

– Mit takar a szervezetük rejtélyesen hangzó elnevezése? – A Politikai Iszlám Tanulmányok Központja – angolul Center for the Study of Political Islam, CSPI – nemzetközi szervezet, a csehországi Brünnben van a központja, az aktivitása jelenleg a visegrádi országokban a legerősebb. Az általunk alkalmazott módszer Bill Warner munkásságán alapszik. A matematikus-fizikus professzor statisztikailag viszonyult az iszlámhoz, érzelemmentesen áll a kérdéshez. A nagy világvallásokat 40 éve kutatja, s a keresztény, zsidó, buddhista vagy hindu tanításoktól teljesen eltérőnek találta az iszlámot. Elővesszük például a három alapművet – ezek a Korán, a Szíra (Mohamed élete) és a Hadísz (Mohamed cselekedetei) – és megszámoljuk a nők jogaival kapcsolatos szavakat, azokat kategóriákba soroljuk, statisztikai módszerekkel elemezzük. Tényszerűen megállapítható, hogy például a Koránban a nők 5 százalékban magasabb rendűek anyaként, de egyébként 71 százalékban alacsonyabb rendűek a férfiaknál. 2015-ben hoztam Magyarországra ezt a szervezetet, miután felvettem a kapcsolatot Bill Warnerrel.

– Az erősen érintett országokban, mint például Franciaország, mennyire van jelen a CSPI?

– Ott is vannak már kapcsolatok. Jelenleg 12 országban van szervezett csoportunk. A saját elveink megnehezítik a gyors terjeszkedést, mert politikától-vallástól-szélsőségektől mentesen, humanista értékrendet követve végezzük a munkánkat, és nehéz ilyen embereket találni. Nem politizálunk, igény esetén is csak képzést nyújtunk jogászoknak, pedagógusoknak, ügyvédeknek, politikusoknak, bár utóbbira Magyarországon még nem volt igény. Viszont sokszor mondunk nemet olyan szervezeteknek, akik valamelyik feltételnek nem felelnek meg. Ugyanakkor közvetlenül az egyes emberekkel is építjük a kapcsolatokat, rengeteg előadáson és médiamegjelenésen túl számos olyan könyvünk van magyarul is, amelyek segítenek egyszerűen megismerni a politikai iszlámot – nem kell elolvasni az összes alapkönyv összes oldalát. A CSPI kiadványai könyvesboltokban is kaphatók. Mindent meg lehet találni a honlapunkon és a Facebookon is. De a Koránt ma már magyarul is lehet olvasni. Akit érdekel, megteheti.

– Mi a politikai iszlám?

– Az iszlám egy komplex civilizáció saját politikai, hadászati, jogi és kulturális rendszerrel. A politikai iszlám fogalma mesterséges fogalom, amit a káfirok, azaz a nem muszlimok alkottak. Ez nagyon fontos, mert muszlim nézőpontból nem lehet szétválasztani a vallást és a politikát. Az ő eszmerendszerük ezt kizárja. Mi azonban az analitikus és kritikus gondolkodásunkkal ezt megtehetjük. Politikai iszlám a mi meghatározásunk szerint az iszlám alapműveiből minden olyan rész, ami a nem muszlimokra vonatkozik. Szerintünk az, hogy a muszlimoknak hogyan kell viselkedniük a nem muszlimokkal szemben, nem vallási, hanem politikai kérdés.

– Ez azért is érdekes, mert például a Bibliára nem jellemző, hogy olyan tanításokat tartalmazna, amelyek a nem Jézust követőkhöz való viszonyt határoznák meg. – Olyannyira nem, hogy az aranyszabály miatt, ami fontos keresztény alapérték, mi úgy bánunk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk is bánjanak. Ez a krisztusi tanításból fakadó elv mára a világi jogi rendszerekben is meggyökeresedett, az emberi jogi egyezmények is ez alapján jöttek létre. Az alkotmány is kimondja, hogy minden ember egyenlő. Az iszlámban viszont nincs aranyszabály, ott a világot mindig is két részre osztották: a muszlimok és a nem muszlimok világára, a háború és a béke földjére. Ez mesterséges felosztás, ami nem az alapművekből ered, hanem az iszlám gondolkodók találták ki. Szokták mondani, hogy maga az iszlám szó a békét jelenti, de ez nem így van. Alávetést, behódolást jelent, de igaz, hogy a salaam (béke) szóval azonos tőből ered. Az iszlám világképben az iszlám béke akkor jön el, amikor az egész világ muszlimmá válik. Ezért van az, hogy az iszlám területeket az iszlám földjének – dar al islam –, a nem iszlám területeket a háború földjének – dar al harb – nevezik, amit az ő felfogásuk szerint meg kell hódítani. Ez a hódítási törekvés a mi felfogásunk szerint politika. A politikai iszlám tanulmányozásának alapja, hogy az alapműveket próbáljuk meg, ahogy említettem, statisztikai alapon vizsgálni. Próbáljunk a témához objektívan, érzelemmentesen, a kritikus gondolkodás segítségével viszonyulni, mert a vallás annyira érzékeny téma ma Európában, főképp Nyugat-Európában, hogy szinte nem is lehet róla beszélni. Mi azt mondtuk: nézzük meg, az alapművek szövegének hány százaléka foglalkozik azzal, hogy miként kell viselkedni a nem muszlimokkal! Arra jutottunk, hogy ez a szám 51 százalék. (...)

Tovább a cikkhez

20 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek