VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Másik bolygón van Magyarország?


(...) Tipikus orwelli kirakós játék a magyar ügy. Noha elsöprő gyakorlati bizonyíték van az ellenkezőjére, az európai médiumok és politikusok mégis arra a következtetésre jutnak, hogy a magyar kormány súlyosan sérti az alapjogokat. „Valójában ez egy brutális diktatúra, amit egy arrogáns diktátor, Orbán Viktor irányít” – hangzik az egyik vád. Az ilyen vélemények alapján Magyarország a legszörnyűbb helye lehet a világnak – én ezzel nem értek egyet.

A Magyarország és kormánya démonizálására irányuló politikai kampányokat okosan megtervezett médiakampányok kísérik. A magyar jogi és politikai kultúrát ugyanakkor nem lehet túlegyszerűsítésekkel és torzításokkal megragadni. Állásfoglalásomban visszahozom a földre a magyar valóságot, de nem tudom önöknek garantálni a biztonságos landolást.

Tegyük félre a Magyarországról szóló vitával kapcsolatos érzelmeket, és helyezzük a politikai, jogi eseményeket olyan kontextusba, ahol a történelem és a kultúra játssza a vezető szerepet. Elhoztam az Európai Ügyek Bizottságának a könyvemet (Hongaarse kentering, Aspekt Publishers 1995. Magyarul: Magyar újjászületés, Budapest, Fríg Kiadó, 2007), amelyet a magyar történelemről írtam, különös tekintettel a hosszú 20. századra, amikor a nyugati imperializmus, a német fasizmus és a szovjet kommunizmus döntött a kis közép-európai nemzetek, köztük a magyarok sorsáról. Ha elolvassák a könyvemet, megértik, miért van elegük a magyaroknak mindenféle projektből, amely az „új ember” megteremtésére irányul. Egyszerűen túl sok volt már nekik ebből. Szilárd meggyőződésem, hogy a magyarországi jogállamiság helyzetéről nem lehet e kontextus mellőzésével beszélni.

Tagja voltam egy szakértői csoportnak, amely Közép-Európa jogi kultúráját vizsgálta Magyarország és más közép-európai országok uniós csatlakozásának előkészítésekor. A csoport a Kormányzati Politikákért Felelős Holland Tudományos Tanács (WRR) keretein belül kutatott (Jogi kultúra öt közép-európai országban, WRR 111, Hága, 2000 decembere). Én a Magyarországról szóló fejezetért (119–136. oldal) voltam felelős. Arra a következtetésre jutottam, hogy az egymást követő magyar kormányok kifejlesztették az alapvető struktúrákat a jogi oktatáshoz, a jogi hivatáshoz, a polgári és büntetőjoghoz, az adminisztratív intézményekhez. Nem tudok arról, hogy ezek az alapvető jogi struktúrák ne működnének többé Magyarországon.

Tagja voltam annak a kutatócsoportnak, amely a civil szervezetek működését tanulmányozta tizenkét európai országban, köztük Magyarországon az uniós normák és standardok tükrében. A csoport arra jutott, hogy ezen szervezetek működése tekintetében nagy a sokszínűség Európában, és Magyarország sem kivétel. Nem példátlan az EU-ban az a törvény, amelyet az Orbán-kormány készített az NGO-k átláthatósága érdekében. A hasonló szervezetek pénzügyi elszámoltathatóságának normális gyakorlatához tartozik egy sor európai országban (lásd: Van Veen, W.J.M., Van der Ploeg, T.J. & Versteegh C.R.M., Civil Society in Europe: Minimum Norms and Optimum Conditions of its Regulation, 2017, Cambridge UK, Cambridge University Press). A holland belügyminiszter nemrég tett sajtónyilatkozata szerint a pénzügyi elszámoltathatóságot kiterjesztik a politikai pártok anyagi támogatására és a civil szervezetekre is.

Magyarország nem kirívó akkor sem, ha az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott adatokat vesszük a nyitott kötelezettségszegési eljárásokról. Ha kontextusában nézzük, az adatok tulajdonképpen pozitív mérleget mutatnak: Magyarországnak negyvennyolc nyitott kötelezettségszegési ügye volt az Európai Bizottsággal 2017. december 31-én. Ez pont annyi, mint a jámbor Svédországnak, és jobb, mint tizenkilenc másik tagország eredménye, beleértve az Európa-párti Belgiumot, amelynek jelenleg nyolcvanegy nyitott ügye van. (...)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek