VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Az SPD politikájáról. A jogos kritikát nem lehet úgy elhallgattatni, hogy a másképp gondolkodókat ki


Január 17-én csöngetett a postás, majd átadta Lars Klingbeil, az SPD főtitkárának levelét. Ahogy vártam, a pártból való kizárásomról szóló ismételten benyújtott indítványról volt szó. A főtitkár már december 20-án bejelentette a sajtónak, hogy megpróbálnak újra kizárni a pártból. A legutóbbi kizárási indítványnál, nyolc évvel ezelőtt Andrea Nahles volt a főtitkár. Ő kudarcot vallott akkor, és Lars Klingbeilnek sem fog jobban sikerülni, hiszen egy politikai párt nem igazságvizsgáló bizottság, amely egy szakkönyv tartalmáról, annak szerzőjéről ítélkezhet.

Az ismét benyújtott kizárási indítvány jól mutatja a szűkebb pártvezetés körében uralkodó a kétségbeesés mértékét. A szövetségi felmérésekben az SPD hónapok óta 14-15 százalék között mozog, szinte egy szinten az AfD-vel, és az európai parlamenti választás időpontja (május 26.) egyre közeledik. Bármilyen alacsony is ez az érték, mindig egyre mélyebbre süllyed. A legfrissebb bajorországi felmérésben (Forsa Intézet) az SPD alulmúlja még a legutóbbi tartományi parlamenti választáson elért egyszámjegyű eredményét is, és jelenleg 6 százalékon áll.

Gerhard Schröder, volt kancellár néhány napja megpróbálta behúzni a vészféket és nyilvánosan kemény támadást intézett Andrea Nahles pártvezér ellen. Semmit sem ért a gazdasághoz, de még az öltözködéshez sem – kritizálta Schröder. Ez a pártvezetés azonnali tiltakozását váltotta ki. Az európai választás előtt Andrea Nahles biztosan nem fog megbukni, de kérdés: mennyi tekintélye maradt még?

Tovább a cikkhez

8 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok