Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Új pártcsalád vagy kivárás – Orbán lehetőségei Európában

2019/03/06

A Fidesz és a magyar kormányfő, valamint az EPP kapcsolatának lehetséges alakulásáról írt összeállítást a Politico. Ebben nem tartja kizártnak az európai magazin, hogy akár új frakciócsaládot is alakíthat a magyar kormánypárt.

 

A brüsszeli lap cikke szerint a magyar kormány EP-kampánya miatt kialakult belső vitának öt lehetséges kimenetele lehet, ez pedig alaposan  kihathat az Európai Néppárt és a Fidesz viszonyára. Ezek a szerzők szerint a következők:

 

1. Orbán Viktor és a Fidesz marad az Európai Néppártban, és Orbán Viktor nyilvánosan bocsánatot fog kérni, de ez nem biztos, hogy osztatlan sikert fog aratni a Néppártban a lépés, és a Politico szerint a magyar választóknak sem lesz könnyű „eladni”.

 

2. Egy másik pártcsaládban folytatja a Fidesz – a Politico értesülései szerint a Nemzet és Szabadság Európája nevezetű tömörüléshez csatlakozhat a legnagyobb magyar kormánypárt, legalábbis a pártcsalád egy névtelenséget kérő tagja szerint a Fidesz már tárgyalásokat folytat erről (noha hivatalosan az EPP-ben maradást tartja csak elképzelhetőnek). Ha átlép, akkor Salvini Ligájával, Le Pen Nemzeti Gyűlésével, valamint a kisebbik osztrák kormánypárttal, az FPÖ-vel kerülhet egy platformra.

 

3. Nem a Nemzet és Szabadság Európájában, hanem a lengyel kormánypárt pártcsaládjában, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselői folytatják a Fidesz régi-új EP-képviselői – ennek azonban a cikk szerint az Oroszországhoz való viszonyulás lehet akadálya, a frakció legerősebb pártját adó PiS ugyanis szerintük sokkal keményebb megközelítéssel él Oroszország felé, mint a Fidesz vezette magyar kormány.

 

4. Új pártcsaládot alapít a Fidesz, amiben az északi és déli államok euroszkeptikusai tömörülhetnek a magyar kormánypárt vezetésével.

 

5. Kivárásra játszik a legnagyobb magyar kormánypárt, és – hasonlóan az 1. pontban vázoltakhoz – az EPP tagja marad, a cikk szerzői szerint ugyanis a Fidesz érdekei azt kívánják, hogy az EPP-ben maradjon. De lehet – teszik hozzá – azért felfüggesztik a tagságukat, így egy darabig független EP-képviselők lesznek a fideszesek, ami azt is jelenti, hogy nem tudnak majd hozzáférni az EPP-frakció forrásaihoz.

 

Ismeretes, napokkal ezelőtt döntött úgy az EPP, hogy a Fidesz plakátkampánya miatt március 20-án napirendre kerül a magyar kormánypárt tagságával kapcsolatos kezdeményezés.

 

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu