VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Merénylet Christchurch-ben


Mint minden ilyen támadás, mint minden terrorcselekmény, amely ártatlan emberek életét követeli, rettenetes, megmagyarázhatatlan és mélységesen embertelen. Soha nem lehet mindezt elégszer leszögezni, most sem, a 49 áldozatot követelő christchurchi merénylet után. Nem elfeledve közben egyetlen pillanatra sem, hogy az elmúlt évek európai terrortámadásainak 95 százalékát szélsőséges muszlimok követték el.

S hogy miért fontos ez?

Azért, mert az ember az iszonyodás után alig tud szabadulni a gondolattól, hogy ez az egész most nem véletlenül történt. Ennek éppen most, éppen így, éppen ott kellett megtörténnie. Olyan az egész, mint egy megszervezett, megrendezett titkosszolgálati akció.

Nézzük a helyszínt: Christchurch. Álmos, meglehetősen jellegtelen új-zélandi kisváros, a közelmúltban egy rettenetes földrengés majdnem teljesen elpusztította, látnivaló nem nagyon akad, mikor ott jártam, este tízkor minden bezárt, mi tíz óra tízkor érkeztünk, egy nyomorult hamburgert tudtunk megenni az egyetlen nyitva tartó mekiben.

Ám a név! Christchurch… Vagyis Krisztustemplom, vagy ha úgy jobban hangzik: Krisztus temploma – ez így együtt a legtökéletesebb névválasztás ahhoz, hogy a kereszténységhez is tapadjon végre egy terrortámadás. Christ – christian, vagyis Krisztus, keresztény, és még templom is: ez tényleg tökéletes. A világon mindenhol ez a név fog megragadni ennek a terrortámadásnak a kapcsán, beleég a fejekbe és összekapcsolódik: Christ, christian, church, terror, 49 halott, és mind muszlim… Ó, Istenem… (Természetesen ez fordítva is működik ám: kiknek ártott vajon a legtöbbet az Iszlám Állam létrejötte és létezése? Hát nyilván a palesztinoknak. A palesztin államiságra törekvés nem is kaphatott volna nagyobb sebet, mint az Iszlám Állam eszeveszett és borzalmas terrorjától.)

És akkor gondoljunk csak bele egy pillanatra: Európa választásokra készül, Európa Parlamenti választásokra. 2015 óta látványosan megnőtt az iszlamista terrorcselekmények száma Európában, bombamerényletek, teherautóval elkövetett merényletek, lőfegyverrel és késekkel elkövetett merényletek; a migránsok ezen túl is rengeteg problémát okoznak, az integrációjuk gyakorlatilag a nullával egyenlő, nemi erőszak, nők elleni támadások, szexuális indíttatású gyilkosságok, sharíja, a nők elnyomása, becsületgyilkosságok – Európa fél és fel van háborodva. Unja ezt a rá zúduló muszlim hordát és csőcseléket, a koszt, a mocskot, a gettókat és no-go zónákat (amelyekről a BBC dokumentumfilmet forgat, ám amikor a magyar külügyminiszter beszél ezekről a zónákról, akkor a BBC riportere röhög és azt mondja, ilyenek nem is léteznek).

Erősödnek a bevándorlásellenes, nemzetállami törekvéseket támogató politikai erők, amelyeket odaátról, a bevándorláspárti, Európai Egyesült Államokat akaró, „demokratikus” térfélről csak „populistának”, „nacionalistának”, „fasisztának” és „nácinak” lehet nevezni. Szóval ezek az erők erősödnek, egyre erősebb és határozottabb az iszlám-ellenesség szerte Európában, és akkor megérkezik Brenton Tarrant, a 28 éves ausztráliai fitnesz edző, és Christchurch-ben maga mögött hagy 49 muszlim halottat. S ráadásul még azt a „szívességet” is megteszi, hogy egy közel 80 oldalas „credot” is feltesz az internetre, amelyben megindokolja tettét, kifejti nézeteit és tettének okait – és láss csodát! Ebben a 80 oldalban ott van minden, amit majd az elkövetkező két és fél hónapban naponta elő lehet szedni és meg lehet lobogtatni. Benne van Trump, mint a „fehér identitás jelképe” – hát kellhet-e ennél pompásabb segítség szerte a világon a kerítést építő Trump ellen? Aztán természetesen benne fan a „fehér faj” védelme és szupramáciája, bigott és idióta fajvédelem, ugyanilyen muszlim-ellenesség, egyszóval mindaz, amire szükség lehet az elkövetkezendő hónapok bevándorláspárti kommunikációjához.

És akkor láss csodát! Már a merénylet estéjén „kiderül”, hogy a 28 éves ausztrál tömeggyilkos a közelmúltban járt Magyarországon. De most komolyan, hogy micsoda véletlenek vannak! Valaki meggyilkol 49 embert Új-Zélandon, letartóztatják, még ki sem hallgatják, még senki nem tud róla semmit, de a sajtó máris világgá repíti a hírt: a tömeggyilkos nemrégiben Magyarországon, Szerbiában és Bulgáriában járt. Vajon honnan tudták ezt meg ilyen példátlan gyorsasággal? És ugye önök is értik e három ország szimbolikus jelentőségét, az elkövetkezendő kommunikációs csatában betöltött meghatározó fontosságú szerepüket! Magyarország, a bevándorlás-ellenes tábor vezetője, s a két balkáni állam, amely szintúgy ellenáll és kerítést is épít. Pont e három országot kereste fel a tömeggyilkos (Románián csak átutazott, az nem érdekes!), és ezekről az utakról nagyjából hat órával a tömeggyilkosság elkövetése után már hírt is ad a világsajtó. A bolgár főügyész pedig már meg is indítja a nyomozást, feltárandó, nem voltak-e „kapcsolatai” az illetőnek ebben a régióban.

Nos? Nem gyanús ez az egész?

És akkor, hogy feltegyük az i-re a pontot: jó sok fényképet láthatunk szerte a világon a tömeggyilkos fegyveréről. Kérem, kezdjenek el kutatni emlékezetükben: volt már olyan, hogy nagyjából két órával egy tömeggyilkosság után bejárta a világsajtót az elkövető gyilkos fegyverének képe? Ilyen esetekben a rendőrség annyit szokott mondani, hogy most történt a szörnyűség, mé