top of page

Dr. Habsburg-Lotharingiai Eduard Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a pápa románia


Igen érdekes előadást tartott vatikáni nagykövetünk, Dr. Habsburg Eduard a pápa romániai látogatásának előkészületeiről. A hivatalos beszámoló elérhető lesz a www.matyas-templom.hu honlapon, a Budavári beszélgetéseknél. Addig is pár gondolat.

Az előkészítés a legjobb kezekben van, nagykövet úr igazi diplomata, aki tudja, ismeri egy ilyen fontos látogatás előkészítésének módját. Azzal kezdte, hogy Ferenc pápa szereti a magyarokat! Miért? Az alábbiakban választ kaptok erre.

Eredetileg Ferenc pápa az ortodox egyházzal szerette volna felvenni a kapcsolatot, amire Románia szerint a legalkalmasabb időpont Románia „megalakulásának” 100. évfordulója lett volna 2018-ban, Bukarestben. Diplomatikus és igen körülményes előkészítési folyamat kezdődött, vajon sikerül-e a pápát megfelelően tájékoztatni Erdély elcsatolásáról, Trianonról és arról, mit jelent ez az erdélyi, székelyföldi, csángó katolikus magyaroknak. A pápa döntött: a látogatás időpontja 2019!!!!

Felmerült, hogy Bukarest mellett legyen egy erdélyi célpont is, mégpedig nem Kolozsvár, hanem a Mária-kegyhely, Csíksomlyó. Bemutatták a pápának filmen, videón a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat történetét, a több százezer hívőt a nyeregben, hajnaltól a szent mise befejeztéig. Ez igen nagy hatással volt a pápára. Hisz egy csíksomlyói szentmise ekkora hívősereggel igen nagy nyilvánosságot biztosít számára. És mindezt a magyarokon keresztül – tette hozzá a nagykövet – ez igen nagy ajándék!

Ami az időpontot illeti, május a romániai EU-elnökség alatti miniszterelnöki rendezvény miatt nem jöhetett szóba, ekkor döntött úgy a Pápa, hogy legyen május 31.–június 2. között. Bukarest mellett Csíksomlyó is legyen látogatási helyszín (valószínű június 1-én). És miért nem a szokásos csíksomlyói búcsú időpontjában? A pápának pünkösdkor Rómában van a helye. Ugye megértitek? Ez így helyes.

A nagykövet úr több kedves emléket is mesélt az előkészítés kapcsán, de a legizgalmasabb a Magyarországon tanuló szír fiatalok látogatása volt a szokásos szerdai pápai audiencián. A fiatalok elmondták, mi történt hazájukban, és hogy most Magyarországon tanulnak ösztöndíjjal öt évig, majd hazamennek, hogy az itt szerzett tudás alapján felépítsék hazájukat. Az audiencia öt perce alatt elmondták azt is, mit tett Magyarország a szíriai keresztényekért (templomok, kórházak felépítése, oktatás, ösztöndíjak stb.). Ezzel meggyőzték a pápát, hogy nem hiányzik a magyarokból a szolidaritás. Oda viszik a segítséget, ahol a legnagyobb a szükség. Megható pillanat volt, amikor a kis csoport által kézben fogott magyar zászlót a pápa maga elé húzta, mintha az már az övé is lenne. A magok – jó talajba hullottak!!!

Csak minél többen menjenek el a pápa látogatásra, majd ismerkedjenek meg a csodálatos Székelyföld és Erdély egyéb nevezetességeivel, és – ha tehetik – zárják le az élményeket a pünkösdi búcsúval. Ez a javaslat már Böjte Csabától származik (www.mediaklikk.hu/video/isten-kezeben-2019-02-17-i-adas-2/ (Az interjút Bona Laci, egy gyerekkori kedves barátom készítette.) (Én itt más interjút találtam – a Szerk.)

Hálával gondolok azokra, akik mindent megtesznek azért, hogy a valóságot mutassák be rólunk, és ezzel képesek megváltoztatni a hamis előítéleteket. Nemcsak a magyar, de a román katolikusoknak és a világ összes keresztény hívőjének nagy nap lesz június 1. Csíksomlyón.

 

159 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page