top of page

A nagy viharok fontos feladata... (Surján László hírlevele az Európai Néppártról)


Kedves Olvasónk! Az Európai Néppártban több olyan párt van, amelyik több cikluson át kormányzott. Arra azonban, hogy háromszor egymás után un. alkotmányos többséget szerezzenek, erre a Fidesz előtt nem volt példa. Arra sem, hogy egy párt háromszor megszerezze a hazájának járó európai parlamenti mandátumok legalább felét.

A Fidesz ellen, jószerivel kívülről indított támadást, azaz azt az igyekezetet, hogy a Néppárt lábon lője magát, kaján örömmel figyelik liberális-szerte.

Velük szemben nekem is van kaján örömöm. Nem tudom ugyanis csodálkozás nélkül olvasni, hogy milyen nagy jelentősége van Orbán Viktor számára a Néppárti tagságnak. Szívesen olvastam volna ezt akkor, amikor a Fidesz a Liberális Internacionáléból átlépett a Néppártba. Akkor vagy hallgattak, vagy lefitymálták a Néppárt jelentőségét. „Orbán Viktor közel áll hozzá, hogy végérvényesen elveszítse magyarországi hatalma egyik legfontosabb oszlopát: az Európai Néppártot” ezt írta a Transindex, az az erdélyi portál, amelyik nemcsak nevében van közel az index.hu orgánumhoz.

Azért emlékeztetnék arra, hogy a Fidesz még papíron liberális pártként nyert 1998-ban. A három kétharmados sorozat valóbban néppárti mezben született, de nem Orbán politikája változott, csak a pártkapcsolatai. Hat évig voltam egy nógrádi körzet képviselője, hetente egyszer olykor kétszer találkoztam a választóimmal. Egyik sem kérdezte, hogy mit csinál a Néppárt.

Hazudnék, ha nem tartanám fontosnak, hogy egy párt milyen pártcsaládba tartozik. De emlékeztetek arra is, hogy nem Orbán kezdett úgy viselkedni, mint aki a Néppártot szétesőfélben lévő szervezetnek, ily módon szabad prédának tekinti, hanem a minden franciák elnöke, Macron úr. Macron alighanem jól látja, hogy nemcsak a francia pártszerkezet avult el, és csontosodott meg olyannyira, hogy egy vadonatúj párttal hatalmas többséget tudott szerezni, hanem ezt meg lehet, sőt meg is kell ismételni európai színtéren is. Ha pedig ezt megteszi, akkor vele szemben a mai sótlan és Orbántól függetlenül is megosztott Néppárt még ellensúly képzésre sem lesz képes.

A Néppárt fő problémája nem Orbán Viktor, hanem a tudathasadás. Magát kereszténydemokratának minősíti, de nem hajlandó ezt a nevet használni, a frakció nevéből is kikoptatta. Értékekről beszél, de értékellenes politikát folytat. Átveszi, illetve rendre megszavazza a liberálisok javaslatait, pl. szexuális egészséghez való jognak nevezi az abortuszt, ami az anyának egészségi kockázat, a gyermeknek meg halál. Tagpártjai sorra szavazzák meg az egyneműek házasságát, kiállnak az eutanázia mellett. Gazdaságpolitikájuk valaha a szociális piacgazdaság volt, ma jó esetben csak (szociális) PIACGAZDASÁG. Mivel a néppárti konglomerátumban egymással merőben ellentétes nézeteket valló pártok vannak, a világnézetileg kényes kérdések esetén mindig lelkiismereti szabadságot adnak a képviselőknek, azaz épp azokban a kérdésekben szavaz szét a frakció, amiben megmutathatná a sokat emlegetett értékeit. De nem. Inkább megőrzi a frakció egységét. Most egy világnézeti, erkölcsi kérdésektől független téma, a bevándorlás foglalkoztatja a polgárokat, de a Néppártnak most sincs világos üzenete.

A heterogenitás ellenére azért a Néppártot eddig a tagpártok iránti tolerancia jellemezte. A Fidesz elleni támadás azt mutatja, hogy az intoleráns liberalizmus ide is beérkezett. A párt döntéshozó testülete képes volt vagy négy órát a Fideszen rágódni, mikor amúgy olyan aprócska problémákkal kellene szembenézni, mint a Brexit, hogy az energiahelyzetet, a környezeti károkat s a bevándorlás okozta integrációs problémákat, a közbiztonság hanyatlását ne is említsem. Ha egy égő házban a lakók azon vitáznak, hogy kinek hol a helye az asztalnál, könnyen lehet, hogy porig ég a ház és az egész társaság.

De ne hidd, kedves Olvasó, hogy emiatt különösképp szomorú volnék. Fontos mondásnak tartom: hulljon a férgese. A nagy viharok fontos feladata, hogy megtisztítsák az erdőt a korhadt ágaktól. Mindig megújulás, kizöldülés a vége. Így hát örömmel és barátsággal köszöntelek ma is:

Surján László

 

86 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page