VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Aimen Dean: A könnyű és gyors letelepedés ígéretét ki kell iktatni


Az amerikai példa helyett az Öböl-államok bevándorlási politikáját ajánlotta Európa figyelmébe Aimen Dean, volt MI6-es beépített ügynök az MCC migrációs konferenciáján. Tudósításunk.

Európa migrációs politikájának legnagyobb hibája, hogy az amerikai kontinens országainak stratégiáját szerette volna átvenni ebben a kérdésben – mondta Aimen Dean szaúdi születésű biztonsági tanácsadó vasárnap délután a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Budapest Summit on Migration konferencián. Dean korábban az Al-Kaida tagjaként, majd az MI6 beépített ügynökeként tevékenykedett, nyugati elhárító szolgálata következtében több merényletet sikerült megakadályozni.

A probléma gyökere, hogy Európa az állandó letelepedés lehetőségének ígéretével kecsegtet a bevándorlók számára. Mindez azonban nem jó megoldás – véli a szakember. A civilizáció bölcsőjeként is ismert kontinens államait elsődlegesen nemzetállamok alkotják, olyan nemzetek, melyeket a legjelentősebb etnikai közösségükről neveztek el. Mint ahogy Angliát az angolok, Franciaországot a franciák vagy éppen Írországot az írek lakják. Az Újvilágra azonban ez ilyen mértékben nem igaz. Az amerikai kontinens államai sokkal kevertebb összetételűek, több nemzetiség, etnikum alkotja a nemzetet. Ebből következik, hogy nem követheti ugyanazt a bevándorláspolitikát a két kontinens – hangsúlyozta Aimen Dean.

Európának újra kellene gondolnia a letelepedés vagy éppen a tartózkodási jog fogalmát, nem csak az amerikai mintát lehet követni. Az Öböl-országok ilyen téren lehet, hogy sokkal jobb példának bizonyulnak – emelte ki. Ezekben az országokban tízből kilenc ember nem bennszülött, az őshonos lakosság mégis nyugodt tud maradni a bevándorláspolitikát és a letelepedési politikát illetően. Hogy lehetséges mindez?

Nem nyújtanak állandó, csak hosszútávú letelepedést, van, hogy két-három emberöltőnek is el kell telnie, hogy egy család állampolgárságot kapjon. Így ezek az országok meg tudják őrizni azonosságukat, örökségüket és hagyományukat. Azt az elvet vallják, hogy „a saját földünk, a mi tulajdonunk”! Csak speciális esetekben biztosítják a gyors és állandó letelepedést, ez pedig a tudományos téren elért siker és a hadseregben nyújtott kiemelkedő szolgálat kettőse.

Ezt a példát kellene követni – jelentette ki Aimen Dean. Hosszútávú engedélyt, konkrét hozzájárulást kell biztosítani, de nem szabad a biztos letelepedés és állampolgárság álomképével élni. Túl nagyok az elvárások a gyors integrációt illetően, az erőltetett integrálást azonban senki sem szereti.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek