top of page

Nagy Feró: Orbán tudja, minek van realitása, ezért ő a főnök


A Nemzet Csótánya a rendszerváltáskor azt hitte: kommunisták és nem kommunisták együtt menetelnek majd egy szép új Magyarországért. Ehhez képest nagyon másképp alakult. Úgy látja, Orbánnál nincs tehetségesebb politikus, és bár az évek során változtatott az elvein, ezt el kell fogadni, hiszen tudta, mikor minek van politikai realitása, ezért ő a főnök. Nagy Feróval, aki porckorongműtétjével a politikai viták frontvonalában találta magát, elsősorban közéleti kérdésekről beszélgettünk.

Nyakon fog vágni?

Nem terveztem.

Pedig tudok súlyos egészségügyi hírekkel szolgálni bőven, ön pedig a porckorongműtétjekor azt írta: „Aki még egyszer az egészségügyi ellátásról hülyeségeket ír, azt komolyan mondom, nyakon vágom.”

Amikor megtudtam, hogy a siófoki közkórházba megyek, először én is megijedtem. Csak azt mondogattam magamnak, majd túlélem valahogy. Ehhez képest mindenki állati kedves volt és baromi profin ment minden.

Ilyen is van, persze. De miért kellett ezt a nagy nyilvánosság tudomására hozni?

Belénk van ültetve egy prekoncepció, hogy úgyis minden rossz. Sokan utólag azt írták: csak kivételeztek velem, és magán- vagy VIP-kórházban voltam, pedig abban a műtőben mást is operáltak.

Így viszont bekerült a politikai hírekbe is, a DK még kórházlátogatásra is meghívta, de nem ment.

Talán magamban kellett volna tartanom a véleményemet?

Akkor mondom a friss nyakonvágós híreket: orvoshiány miatt bezárt az érsebészeti ügyelet a Péterfy Kórházban, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban az érsebészeti osztály hat orvosa közül hárman felmondtak, a miskolci kórházban nincs altatóorvos, „személyügyi és tárgyi krízisre” hivatkozva otthagyta a Honvédkórház sürgősségi osztályát Zacher Gábor, az ápolók után az összes altatóorvos felmondott az ajkai kórházban, a földön alszanak az anyukák a kisbabáik mellett több szülészeten. Nincs elég orvos, ápoló, műtőssegéd. És így tovább.

Az emberek mindent összemosnak. Mondom, én is féltem, azt hittem, nekem kell majd vinni a szikét, csavarhúzót meg a röntgengépet. Nagyon régóta halljuk ezeket a szörnyű történeteket az egészségügyről. Az hogy minden rossz, egész egyszerűen nem igaz. Csak szerettem volna megosztani az általam tapasztalt pozitív dolgokat. Lehet, azt kellett volna írnom, hogy szörnyű volt és akkor mindenki megnyugodott volna.

Akkor a Fidesz-hívők mentek volna önnek.

Ők nem bántottak volna. Miért, ha ez a véleményem az egészségügyről, rögtön Fidesz-bérenc vagyok?

Mondják önről.

Tudom. Meg azt, mi mindent csinálok meg Orbánnak, politikai megrendelésre írom a dalokat. De akkor kérdezem: van valaki a másik oldalon? Mondjon bárkit, akit követni lehet.

Úgy bazsalyog, hogy látom, azért van ötlete.

Igen, van. Schiffer András.

Ő már nem aktív politikus.

Dehogynem, a háttérben nagyon is az, biztosan tudom. Visszatér majd. Most csak egy időre kiszorították, épp azért, mert ha nem ért egyet azzal, hogy az egész egészségügy egy nagy szar, baja lesz belőle. Ő pedig nem hajlandó azt állítani, hogy minden, amit Orbán tesz, rossz. Ezt én is eljátszottam még 1991-ben, amikor ős-SZDSZ-esként bejelentettem, hogy kormánypárti vagyok.

Ez valóban merész.

A rendszerváltáskor naivan azt gondoltuk, konstruktív ellenzék leszünk: ha nem értünk egyet valamivel, jelezzük és megbeszéljük. Azt hittem, kommunisták és nem kommunisták mind együtt menetelünk majd egy szép új Magyarországért. Ehhez képest ott volt egy kormány, amelyik azt sem tudta, merre van a fék vagy a gáz. Erre nekirontott az egész SZDSZ, miközben épp hogy segíteni kellett volna őket. Ebből lett elegem.

Ehhez képest egyre indulatosabb MIÉP-es lett, beszólt mindenkinek.

Akkor is azt gondolom, hogy az ellenzéknek nem az a dolga, hogy mindig mindenben ellentmondjon a kormánynak. Ehelyett beszélgetni, egyeztetni kéne.

Pont a Fidesz nem egyeztet senkivel egy-egy döntése előtt.

Csak szólok: kétharmaduk van.

Attól még egyeztethetnének.

Nem muszáj. A kétharmad sok mindenre feljogosítja őket, akár erre is.

Úgy tűnik, letette a voksát a Fidesz mellett.

Így van. Nem tudok a baloldalon senkit, akire fel tudnék nézni.

Ezért mondja fel a kormányzati szövegeket? A Borsnak tavaly augusztusban azt nyilatkozta: „Ha már jönnek a migránsok, ne vigyenek, hanem hozzanak. Ezer százalék, hogy az összes nőt meg fogják erőszakolni. Azért jöttek, hogy elfoglalják ezt a földet, nem azért, hogy dolgozzanak. Nem hiszem, hogy a gyerekeimet, az unokáimat ki merem majd engedni az utcára.”

Tényleg. Tényleg én mondtam. És mi van, ha igazam van?

(...)

 

Tovább a cikkhez

7 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page