VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Az alacsony képzettségűek bevándorlása szinte sosem térül meg – harvardi professzor a Makronómnak


Nem hiszem, hogy több ember kell a gazdasági növekedéshez – mondta a harvardi sztárközgazdász lapunknak. Az MCC migrációs konferenciáján járó George Borjas szerint a közgazdászok sutba dobják saját elveiket, amikor a migrációról kérdezik őket, és ki kell mondani, hogy az amerikai bevándorlás a dolgozóktól vette el azt, amit a cégeknek adott oda. Hiába akarnak a közgazdászok csak munkaerőt importálni, ehelyett emberek jönnek és általában nem is olyan magasan képzettek, akikre szükség lenne. Így még több terhet viselnek az őslakosok, miközben lehet, hogy a bevándorlók úgy számolnak, hogy nem is éri meg beilleszkedniük. Migrációról társadalomtudományos szemmel.

– Liberális közgazdászok dolgozókat importálnának, hogy általuk vélt gazdasági problémákat oldjanak meg. Nem túl mechanikusan tekintenek ezzel a társadalmi folyamatokra?

A közgazdászok az emberre pusztán munkaerőként tekintenek. A bevándorlók számukra csupán munkás kezek. Ahogy a termeléshez felhasználunk tőkét és alapanyagokat, felhasználunk hozzá munkát is. Számukra nincs több ennél, a munka egy termék. A migrációt pedig a kereskedelemhez hasonlítják, mert importálni egy tárgyat olyan, mint importálni egy dolgozót, csak éppen a dolgozó innentől már itthon állítja elő ezt a terméket. Emiatt a migráció költsége e megközelítés szerint a bevándorló szűk tevékenységére korlátozódik. Költség az ideje, többlet pedig a termeléséből származik. Csak a gyáron belüli termelő tevékenységének van egy költsége és egy haszna.

– De a bevándorlók nem robotok, sőt, még ha egyes közgazdászoknak furcsa is, néha még a gyárból is kijönnek.

Előadásomban hangsúlyoztam, hogy a bevándorlók nem robotok, hanem emberi lények. Márpedig az emberi lények döntéseket hoznak. Vagy megbetegednek. Az emberi lények nem gépek. Ha egy gép tönkremegy, csak leselejtezzük. Ha egy bevándorló munkaképtelenné válik, gondoskodunk róla.

Ha bevándorlókat importálunk, ennek sokkal messzebb mutató következményei vannak, mintha csak egy termelési tényezőt hoznánk be az országba. A bevándorlásnak politikai, társadalmi, kulturális hatásai vannak, sőt a gazdasági infrastruktúrára is hatást gyakorol. Bár évszázadok alatt megtanultuk, hogy a kereskedelem jó, ebből nem feltétlenül következik, hogy a bevándorlás is jó.

Max Frisch a német bevándorlással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy dolgozókat akartunk, de emberek jöttek. Ez volt az 1950-1960-as évek német tapasztalata.

Mivel a bevándorló nem gép, hanem ember, bonyolultabbá válik a kérdéskör és a migráció hasznai, de költségei is többszörösére növekedhetnek.

– Mondhatjuk, hogy a migráció nem is a gazdaságról, hanem a politikáról vagy a kultúráról szól?

A migráció közgazdaságtan, kultúra, társadalom – mindegyik egyben. A bevándorlás arról szól, hogy milyen országban akarunk élni. És ennek gazdasági következményei vannak. Ezek a gazdasági következmények pedig általában jól számszerűsíthetők és meg tudjuk ezeket mérni. De a kulturális hatásokat nagyon nehezen méri meg bárki is. A migrációs vitában a közgazdászok azért váltak dominánssá, mert náluk vannak számok, amiket fel tudnak mutatni. Egyes jelenségeket és hatásokat meg tudnak mérni. De hangsúlyozni kell, hogy mivel emberekről van szó, számos ügyben a bevándorlók döntései határozzák meg a migráció hatásait. Akik például útnak indulnak, nem feltétlenül azok, akiket a fogadó ország be szeretne fogadni. Aki elmegy, különbözik attól, aki otthon marad, ez az önszelekció. De még az asszimiláció sem magától értetődő, természetes folyamat. A bevándorló dönti el, hogy megéri-e neki. Aki be akar illeszkedni, annak nyelvet kell tanulnia, állást keresnie, ennek érdekében költöznie és így tovább. Hihetetlen nagy befektetés ez. A bevándorló ezzel komoly emberi tőkeberuházást hajt végre. De dönthet úgy is egy ember, hogy ez az egész beruházás nem éri meg neki.

(...)

Tovább a cikkhez

8 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek