VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Kína terjeszkedik, Oroszország hanyatlik, Trump nem is olyan rossz – Daniel Pipes a Mandinernek


Nem szereti Trumpot, de mégis jónak ítéli külpolitikáját és belpolitikáját Daniel Pipes. A neves amerikai konzervatív történészt, elemzőt és Közel-Kelet szakértőt a trumpizmusról és az iszlamizmusról, Oroszországról és Kínáról, valamint az összeesküvés-elméletek hatásairól kérdeztük. Interjúnk.

(...)

– Jó lépés volt Donald Trump részéről elismerni a Golan-fennsíkot Izrael részeként?

– A szíriai kormány arra használta a Golán-fennsíkot, hogy Izraelt támadja. Ugyanakkor a szír kormány meglehetősen instabil. Ráadásul a perzsák is jelen vannak a térségben. Nem látom semmi értelmét annak, hogy az amerikai kormány elfogadja, hogy a terület szír ellenőrzés alatt maradjon.

– És nem fog ez feszültséget okozni a nemzetközi politikában vagy a Közel-Keleten?

– Pár nap már eltelt a bejelentés óta. Az arab államok többsége egyébként nem támogatja Aszadot és az irániakat. Így nem hiszem, hogy komoly negatív következményei lennének az amerikai lépésnek.

– Hogyan értékeli Trump külpolitikáját?

– Én azok közé tartoztam, akik a „Soha Trump” jelszava alatt gyülekeztek, és aláírtam egy levelet 2016 márciusában húsz másik emberrel közösen arról, hogy sosem dolgoznék Trumpnak. Ma sem szeretnék neki dolgozni. De el kell ismernem, hogy konzervatívként kormányoz,

mind a külpolitika, és főleg mind a belpolitika terén. A Közel-Keleten jó lépések sorozatát tette meg, például Jeruzsálembe költöztette az izraeli nagykövetséget. A személyisége nagyon problematikus, de a politikája jó. Így ma azt mondanám: „Néha mégis Trump”.

(...)


Tovább a cikkhez

4 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek