VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Petíció Szlovákia köztársasági elnökéhez: Ne írja alá a magyar Himnusz éneklését tiltó törvényt!


A közelmúltban a Szlovák Parlament elfogadott egy sajnálatos törvénymódosítást, amely nem engedélyezi más államok himnuszának éneklését, hacsak nincs jelen az adott állam hivatalos delegációja.

A törvény értelmében korábban sem volt engedélyezett Szlovákiában más ország himnuszát a delegáció jelenléte nélkül lejátszani, az új szabályozás értelmében pedig már énekelni sem szabad. A törvény megszegése esetén pedig jogi személyekre több ezer eurós büntetés szabható ki.

A Most-Híd szlovák-magyar párt több képviselője is az említett módosítás mellett szavazott, elmondásuk szerint tévedésből, mivel nem voltak tisztában annak tartalmával. A párt elnöke "azonnal tájékoztatta a történtekről Andrej Kiska köztársasági elnököt, és felhívta figyelmét a szóban forgó paragrafusra, aki visszaküldi a törvényt a parlamentbe", mondta el a Híd sajtófőnöke, Debnár Klára. Ennek megtörténte, és a paragrafus törlése előtt viszont nem nyugodhatunk meg.

A javaslat egyik beterjesztője, Dušan Tittel a Szlovák Nemzeti Párt tagja. A korábbi futballjátékos parlamenti képviselő nyíltan a magyar Himnusszal érvelt a javaslatáról szóló parlamenti vitában, képviselőtársa aggodalmára válaszul „Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar Himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől.”

Számos szervezet, politikus és magánszemély is felemelte a hangját a nemzeti kisebbségeket sújtó törvénnyel szemben. Így teszünk mi is ezzel a petícióval.

Kérjük Szlovákia köztársasági elnökét, Zuzana Čaputovát, hogy ne írja alá a 63/1993. számú állami szimbólumokról szóló törvény himnuszéneklést tiltó módosítását, amely nem tartja tiszteletben a nemzeti kisebbségek saját kulturális és nemzeti hagyományait, sajátosságait.

Andrej Danko-nak, a Szlovák Országgyűlés elnökének, illetve a Szlovákia parlamenti képviselőinek üzenjük, hogy a jövőben kerüljék az ehhez hasonló diszkriminatív lépéseket, és tegyenek meg mindent a nemzeti kisebbségek, köztük a magyarok jogainak biztosításáért, illetve békés és tiszteletteljes szlovák-magyar kapcsolatokért.

A törvényt megszavazó magyar képviselőket pedig arra kérjük, a jövőben szavazás előtt olvassák el a kérdéses jogszabályokat.

Tovább a cikkhez