VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Fiatal magyarok, bennünk a létra!


Magyarország nem Dánia, de nem is Darfúr, nem is Dubai, de jónak jó, Istenem, de jó. Ne Európához akarjuk hát szorongva igazítani posztkommunizmustól sújtott hazánkat, hanem Európából szőjünk díszmagyart. És mint mindig, bennünk a létra. S ha mászni kell, hát másszuk meg!

Van a Szilícium-völgy kérges közepében, félúton a Golden Gate és az Apple-székház között egy hegy, Windy Hillnek hívják. Persze csak annak hegy, aki a San Franciscótól délkeletre az öbölre sikló, nyolc-tíz érdnyi világváros tengerszintjén hónapokig tunyított szemmel tekint reá, mert 581 méternél nem magasabb a drága szentem, de ez az élményen nem csorbít: verőfényes felhőhiány és a Völgy legjobb optikájában készült szemüveg együttes fennállása esetén egyszerre látni róla a San Francisco-öblöt és a Csendes-óceánt. Mágikus.

Ezen a hegyen hagytam minden illúziómat a felvilágosult Nyugattal kapcsolatban.

Tizennyolc éves vagyok, lélekben-virtusban magyar, agyban-főben keresztény, kulturálisan német-római. Hiszem a Szentháromság egy Istent, a szólás szabadságát, a sztoikusok logikáját, a munka becsületét, a szomszéd szeretetét, az érték tiszteletét, a házastársi hűséget, az őszinte szó horderejét, a barátság vasláncát, a család oszthatatlanságát, a vízzé nem váló vért, az egység erejét, a hallgatás varázsát, az egyén hatalmát, az illékony bizalmat, a kisbetűs-számos-nagybetűs Facebook-jelszót, a száraz puskaport, a keményen dolgozó kisembert, a háromnegyed-egynegyedben kevert kóla-fantát, a pincehideg rozéfröccsöt, a felsőfokú angolt és a kétezres szívóbenzint.

És a felvilágosult Nyugat ezt nem hiszi velem. Hol mondja, hol nem mondja, de egyik esetben sem hiszi. Kelet sem. Magunk vagyunk idehaza, középen mink, balra a hideg, jobbra a háború.

Fogadok ezért hűséget két év Nyugattal a létidő-számlámon Magyarország zászlajának és a Köztársaságnak, amelyet képvisel, az egy és oszthatatlan Nemzetnek az Úr alatt, szabadsággal és igazsággal bárkinek, akinek van humora a helyhez, és hajlandó értük másfél lépést tenni. Ez az ország nekem NER-estül a józan ész és a személyes szabadság büszke hazája, ahol csak az kap pálinkát, aki éretten mosolyog, csak annak lesz pénze, aki nyitott szemmel jár a kitaposott úttal húsz méter szélesen párhuzamos csalitosban, és csak abból válik csúcspolitikus, aki magyar néplélektanből bármikor tudna doktorit védeni.

Magyarország se nem Dánia, se nem Darfúr, se nem Dubai, de jónak jó, Istenem, de jó.

Intézményi paradicsomban éltem Kaliforniában. Másnak az embertelen mennyiségű pénzén jártam embertelenül jó iskolába, ahol embertelenül alapos képzésen átesett tanárok embertelenítik az embert az antropocentrikus világkép égisze alatt, agyát patyolatra mossák, lelkét sallangmentesre sarokcsiszolják, és minden betáplált impulzusra érzékeny politikai aktivista-nyersanyaggá zselésítik az emberhúst.

A nevelési élményt patikamérlegen porciózott olvasottság, válogatott természeti tapasztalatok és nagy műgonddal adagolt, irányra kalibrált kritikai érzék teszik teljessé.

A végeredmény: megszámlálhatatlan kiművelt, észveszejtően hatékony, széles látókörű emberfő bújik elő a cső végén, akikből egy életre kiveszik az őszinteség, az önazonosság és az önzetlenség skill setje.

Immáron készen állnak a modern nyugati princípium beteljesítésére: pénzt hazalapátolni, szabadságot szűkíteni és hatalomra törni.

Úgy, hogy közben egy percig sem felejtik el kívülre-belülre sugározni a megkérdőjelezhetetlen axiómát, hogy ők márpedig liberálisok, altruisták, demokraták, jó társak, jó barátok, jóért jól küzdő jó emberek. Amíg a közvélemény úgy kívánja, még keresztények is.

A kaliforniai valóságshow-ban milliárdos díszlet mellett szívja el a személyes szabadság elől a levegőt a vélelmezett politikai szabadság, és létrejön egy légkör, amely emberi közvetlenségnek álcázza a porszáraz jéghideget, a világ legkifinomultabb anyagi, politikai és üzleti körülményeit teremti meg a lélek teljes elkorcsosítása mellett. (Vagy annak árán. Ezt a kijelentést még nem merem megtenni.)

Idehaza meg gyorsabban hullanak az ápolók, mint a betegek, funkcionális analfabétizmust oktatnak az általános és középiskolák zömében, és a Szentlélek tartja csak küszöbszint alatt a minden bolond lyukból előfásuló ecetes népharagot. Intézményi csőd vagyunk, persze, köztársaság egyötödnyi demokratával, lejárt szavatosságú Kádár-lábszaggal dezodorált kátyúkalifátus, ahol sajnos nem tudom, hogy politikai szabadság van-e, mert erre érdemi igény nem mutatkozik.

De a vasmacska rúgja meg, ami ebben az országban nem intézményesített, az fantasztikus!

Tovább a cikkhez