VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Francia kapcsolat: Párizs és a szíriai háborúzók viszonyairól


Több „fronton” is jelen vannak a francia érdekek a szíriai háborúban.

Az európai média és a politikai döntéshozók egyre többet figyelmeztetnek a közel-keleti hadszínterekről beszivárgó vagy éppen visszaáramló dzsihadisták okozta biztonsági veszélyre.

Arról azonban kevesebb szó esik, hogy az NGO-kon kívül milyen nyugat-európai kül- és gazdaságpolitikai lépések gerjesztik a háborút és az Európa felé irányuló tömeges migrációt. Az alábbi elemzés Franciaország és a szíriai dzsihadista milíciák kapcsolatát vizsgálja, amit a francia sajtó is tényként kezel.

Fegyverszállítmányok dzsihadistáknak: francia beavatkozás a szíriai háborúba

Jóllehet az Európai Unió embargót szabott ki a szíriai lázadóknak történő fegyverszállításra, François Hollande korábbi francia elnök azt nyilatkozta Xavier Panon újságírónak, hogy Franciaország 2012 óta adott el fegyvereket a szíriai lázadóknak. Panon szerint az átadott arzenál ágyúkat, nehézfegyvereket, tartályrakétákat és rakétavetőket tartalmazott. A nehézfegyverek mellett pedig lőszert is adott Franciaország, s a Hamában felfedezett rakéták minden bizonnyal a 2012-es francia szállítmányokból származtak. Robin Verner oknyomozó újságíró azt állítja, hogy a fegyvereket a DGSE (a Külbiztonsági Főigazgatóság) bevonásával küldték.

A rendkívül kényes akciókban biztosítani kellett, hogy a fegyverek elérjék a megfelelő célállomást

és ne kerüljenek a nemzetközi közösség látóterébe.

A DGSE korábbi hírszerzési igazgatója, Alain Juillet, 2016. május 5-én azt nyilatkozta a Paris Match-nek adott interjújában, hogy: „A hivatalos együttműködés Szíriával mindig jól szolgált minket. Ám ezeket a hidakat brutálisan leromboltuk. A felkelőknek nyújtott humanitárius segítséggel valójában al-Kaida egységeket támogattunk. Ez csak úgy történhetett meg ha a hírszerző szolgálatokat figyelmen kívül hagyták.”

Juillet tehát bírálja a francia kormányt, amely támogatja a dzsihadista lázadókat Szíriában, a hírszerző szolgálatok információinak figyelmen kívül hagyásával. Hozzá kell tennünk, hogy a francia diplomácia megértést tanúsított azon Öböl-államok iránt, amelyek támogatták a Nuszra Frontot, szemben az amerikai állásponttal, amely ezt a szervezetet terrorista csoportnak tekinti, mivel al-Kaida hálózat része.

Malik al-Kurdi, a Szabad Szíriai Hadsereg helyettes parancsnoka megerősítette, hogy a francia fegyverek közvetlenül a harcoló egységekhez érkeztek, amelyek közül legtöbb a Nuszra Front kötelékébe tartozott, anélkül, hogy ezt a Szíriai Szabad Hadsereg vezetősége jóváhagyta volna. „A fegyverek többsége, főként a kézi lőfegyverek, a géppisztolyok, a rakétavetők, az RPG típusú tankelhárító rakéták és a lőszerek szélsőséges csoportok kezében vannak. Nem hiszem, hogy ez véletlen lenne” – mondta Kurdi.

Párizs 16. kerületének polgármestere, Claude Goasguen, a republikánus párt tagja és az állami reformok korábbi minisztere elítélte a francia álláspontot a szíriai helyzet tekintetében, különösen az Aleppóban történtek kapcsán. Goasguen így nyilatkozott: "Nem hiszek a mérsékelt lázadók fogalmában. Nincs mérsékelt lázadó. Franciaország támogatta a Nuszra terrorista szervezetet, az al-Kaida szíriai ágát. Téves döntés volt."

Lafarge, a francia diplomácia és az Iszlám Állam

A Lafarge a világ egyik vezető francia cementgyártója, amely 2015-ben egyesült a svájci Holcimmal, LafargeHolcim néven. Franciaországban egy 2016-ban kirobbant botrányt követően vizsgálat indult, amelyben a Lafarge vezetői végül beismerték a nyomozóknak, hogy a védelmi pénzeket az Iszlám Államnak fizették ki, a francia külügy jóváhagyásával. A Lafarge ugyanis minden áron fenn akarta tartani a dzsalabijai üzem működését, amely 87 km-re található Rakkától, beleértve a terrorista szervezeteknek történő kifizetéseket is. Az Iszlám Állam 2014 júniusában jelentette be a Rakkában a kalifátus megalapítását, ám a Lafarge a későbbi újjáépítést szem előtt tartva az országban való stratégiai jelenlét mellett döntött.ix A Le Monde feltárta, hogy a Lafarge a francia hatóságok jóváhagyásával maradt Szíriában, s döntéseit 2011 és 2014 között rendszeresen egyeztette a francia külüggyel. A Lafarge több százezer eurót fizetett különböző fegyveres csoportoknak, köztük havonta mintegy 20.000 eurót az Iszlám Államnak.

A francia hatóságok közreműködését a Libération nyomozása is megerősítette. Jean-Claude Veillard, a Lafarge korábbi biztonsági igazgatója rendszeresen tájékoztatta a francia hírszerző szolgálatokat a szíriai Iszlám Államnak történt kifizetésekről. Így a Lafarge információt adott a kormányzatnak az észak-szíriai katonai helyzetről, miközben profitra is szert tett.

Mindezért kockáztatva alkalmazottai elrablását és a terrorizmus finanszírozását is. „Így a francia állam az ügy középpontjában áll” – állapítja meg a lap.

(...)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek