VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Fejet hajtanak a magyar cigányság legjobbjai előtt Schmidt Máriáék


„Együtt, szabadon” címmel a magyar cigány közösség kiemelkedő személyiségeit bemutató kampányt indított április 8-án, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. „A Terror Háza Múzeum főigazgatójaként, de még inkább történészként meghajtom a fejemet a magyar cigány közösség legjobbjai előtt, azok előtt, akik megmutatták ennek az országnak, ha valamit együtt akarunk, ha valamit mindenki akar, akkor nincs akadály. Nincs se faj, se tan, se diktatúra, amely megállna előttünk” – fogalmazott Schmidt Mária.

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány hétfői „Együtt, szabadon” című rendezvényén elindította idei kampányát, amellyel olyan magyar romák sorstörténetét kívánják bemutatni, akik személyes helytállásukkal egész nemzetünknek példát mutattak.

A kampány során széles körben válhat ismertté számos komoly teljesítményt felmutató magyar cigány élettörténete.

Többek között Bogdán János, aki három társával megalapította a világ első cigány középiskoláját, a pécsi Gandhi Gimnáziumot; vagy a költő, író és műfordító Choli Daróczi József, aki megalapította a legendás Rom Som újságot, hazánk első, részben cigány nyelvű szövegeket is közlő lapját.

Örömteli, hogy végre a legfiatalabb nemzedékek is találkozhatnak Péli Tamás festőművésszel, akinek egyedülálló és káprázatos képeiért a világ legnagyobb gyűjteményei versengenek. Megismerhetjük Berki Judit oktatási szakembert, Rézműves Mihályné Lina óvónőt, dr. Szirtesi Zoltán orvost, Farkas Kálmán újságírót, valamint Bari Károlyt, a nemrégiben a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választott költő nemzetépítő teljesítményét.

A közalapítvány 2015-óta vesz részt a Nemzetközi Roma Nap megünneplésében és minden évben újabb tematikus kampánnyal hívja fel a figyelmet a magyar cigány közösség teljesítményeire.

Idén a „30 éve szabadon” emlékév keretében a magyar cigány közösség olyan kiemelkedő személyiségeit szeretnék megismertetni az emberekkel, akik a kommunista diktatúra évei alatt és a rendszerváltoztatás folyamatában is jelentős szerepet játszottak.

A kampány során portréfilmek, utcai plakátok és a közösségi médiafelületeteken megjelenő tartalmak hívják fel a figyelmünket a magyar romák helytállására. A résztvevők megtekinthettek néhányat a kisfilmek közül. A rendezvényen fellépett a Romengo cigány folkegyüttes.

Új időszámítás kezdődött a romapolitika területén

(...)

Tovább a cikkhez

20 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek