top of page

A kommunista szuperállamot kell felépíteni egy Google által támogatott játékban


Egyre többször lehet belefutni itthon is egy úgynevezett Adventure Communist (Kommunista Kaland) nevű játék reklámjába, amely ingyenesen letölthető okostelefonokra és számítógépre egyaránt. A játék lényege, hogy megfelelően gazdálkodjunk a különböző erőforrásokkal, ezzel lefektethetjük a kommunista szuperállam alapjait, de ami még fontosabb, elismeréseket, rangokat zsebelhetünk be a teljesítményért. A Google-t ez a játék persze nem zavarja, miközben a keresőóriás szerint Orbán Viktorral és a kormány migránsellenes, családbarát politikájával komoly gondok vannak.

Hazánkban is egyre népszerűbb az okostelefonkra és számítógépekre egyaránt letölthető Kommunista Kaland (Advencure Communist) nevű játék, amelynek hirdetéseibe egyre gyakrabban futottunk bele az utóbbi időben. A kezdeti szemöldökvonogatást és ellenkezést gyorsan legyőzte a kíváncsiság, és megnéztük, miről van szó.

A játék az általa propagált rendszerhez hasonlóan nem tartogat az ígéreteknek megfelelő élményt, egy unalmas felületet kell nyomkodnunk, ügyesen matekoznunk az erőforrásokkal, cserébe pedig rangot kapunk, amiért hozzájárulunk a kommunista szuperállam felépítéséhez. Dögunalom, viszont a továbbjutásért rengeteget kell kínlódni, hogy aztán semmit ne kapjunk. Ismerős? A háttérben viszont átdolgozott orosz folklórt hallgathatunk, illetve oroszos angolsággal beszélő tippeket kapunk.

A jelenség már csak azért is érdekes, mert kinek jut eszébe lefejleszteni egy olyan játékot, amelyben egy olyan szuperállamot kell felépítenünk, amelynek ideológiai alapja mintegy 100 millió áldozatot szedett. Kíváncsian várjuk a reakciókat, amikor valaki a Harmadik Birodalomról készít majd egy ilyet.

Az alkalmazás egyébként sehol sem ütötte ki a biztosítékot, a Google, amely – ahogy azt korábban megírtuk – azért vont meg például egy pályázati támogatást az Origótól, mert szerinte a portál Orbán Viktor “diktatúráját” támogatja. A keresőóriásnak eszébe sem jut szót emelni az ellen, hogy az általa is forgalmazott játékban egy brutális diktatúrát kell építeni. Csak nem ezt hívják kettős mércének?

A játékban egyébként csak finom utalások vannak a kommunizmus valódi arcára: vörös csillagot csak elvétve látni, de a könnyeknek gyógyító erejük van benne. Ezenkívül a krumpli, a munkások, a kommunák és a tudósok kiemelt helyet kapnak a stratégiában.

Az Adventure Communist nem az első játék, amelyben szerepet kap a kommunizmus és a szovjetek, de a Red Alertben legalább lehetőségünk volt kilőni őket atomfegyverrel. Itt az a lényeg, hogy a végén ők győzzenek…

 

10 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page