top of page

VI. Magyar Majális Dunaszerdahelyen! Tisztelt Barantások! Tisztelt MOGY-ot  szervező önkénteseink!


A VI. Magyar Majálisra ebben az esztendőben május 3-án és 4-én (pénteken, szombaton) kerül sor. A rendezvény főszervezője Dunaszerdahely Város Önkormányzata, társszervezők a Csemadok és a magyarországi Országos Baranta Szövetség. A rendezvény helyszíne változatlanul a dunaszerdahelyi városi szabadidőpark (Cím: Smetanov háj 286 )

A tavaly újraindult nagy sikert aratott tavaszünnepély szervezői idén is igazi programkavalkáddal várnak minden érdeklődőt. Céljuk továbbra is változatlan: Ünnepeljen együtt magyar a magyarral! A felvidéki magyarok a Kárpát-medence minden magyarjával. Ezért is magyar majális, mivel a magyar közösségek és magánszemélyek közötti kapcsolatok, a „nemzettársi gondolat” erősítése a fő célja.

A Dunaszerdahelyi Magyar Majális Az ópusztaszeri VII. Magyarok Országos Gyűlése előrendezvénye is. Ennek megfelelően a VI. Magyar Majális fővédnöke Potápi Árpád János a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki a szombati napon vesz részt a majálison.

Tisztelt Barantások! Tisztelt MOGY-ot szervező önkénteseink!

Tudom, hogy sok csapatnak és közösségnek megvannak a maga programjai és a mindennapokban is nehéz megmozgatni a közösségeinket, de felvidéki barátaink arra hívták fel a figyelmünket, hogy nagyon fontos lenne a magyar identitás erősítése városukban és kérték, hogy a lehető legnagyobb létszámban képviseljük magunkat Dunaszerdahelyen a szombati napon reggel kilenc órától. Nagyon nagy szükségük lenne arra a magyar lelkületre, ami Ópusztaszeren ismét megjelent. Ez az élmény azonban a barantások együttműködő közössége nélkül nem biztosítható.

Az Országos Baranta Szövetség egy 50 fő körüli csapattal kíván részt venni a rendezvényen. A mi programjaink döntő részében a szombati napon kerülnek megrendezésre.

A pénteki érkezők, kollégiumi és sportcsarnokban történő elhelyezésre számíthatnak. A péntek este érkezők a szálláslétszámot 2019.04.30-ig velem pontosítsák (20-341-27778, elég SMS-ben is) A szombaton érkezőknek 9.00-ra kell megérkezniük. Az étkezéseket a helybeliek állják.

A szombati feladat:

10.00 Közös himnuszéneklés

100 m hosszú magyar zászló körbevitele, ostormenet

11.00 – 12.00 Kisbemutatók

14.00- 15.00 Rövidített Történelmi élőkép a nemzeti jelképek köré szervezve (100m-es zászló, történelmi zászló, ostormenet, közös lövés, Baranta (felvidéki) himnusz, csatajelenet, feltámadás stb.)

13.00- 18.00 Barantások által szervezett előadások

16.00 – 17.00 Kisbemutatók

A Magyar Majális szervezőstábja határozottan elutasítja a szlovák parlament által hozott, az államfő által megvétózott, az állami szimbólumokról és azok használatáról szóló törvénymódosítást. A május 4-i szombati programok kezdetén ezért közös himnuszéneklésre hívnak minden magyart, hogy összefogva így fejezzék ki a törvénymódosítással szembeni elutasító álláspontjukat.

A programban a himnuszéneklés mellett élő koncertek, érdekfeszítő előadások, A DAC szurkoló klub által szervezett focibajnokság, baranta bemutató szerepel, de a rendezvény elmaradhatatlan részét képezi a májusfaállítás is. Pénteken este koncertet az Expired Passport ad. A majálison idén újra képviselteti magát a legészakibb magyar közösség, Zoboralja. Az érdeklődők megismerkedhetnek felvidéki tehetségekkel és különböző polgári társulások tevékenységével.

A rendezvény öt célt kíván megvalósítani: ifjúság fellendítése, közösségek és a Csemadok-család majálisba való bekapcsolása, a teljes értékű élethez szükséges ismeretek eljuttatása az emberekhez és a magyarságtudat erősítése.

Szeretettel várunk benneteket!

Vukics Ferenc

(U. i.: Barantások nélkül nem megy… MOGY nélkül nem megy…)

25 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page