VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Még hogy nincs keresztény értékrend?


Balavány György szerint „keresztény értékrend valójában nem létezik”. Nem is tévedhetne ennél nagyobbat. Szinte minden állításának épp az ellenkezője az igaz.

„Kereszténynek lenni pont az jelenti, hogy nincs para. Béke van.”

Ezt Balavány György írta le a 24.hu-n. Húsvétvasárnap reggelén, pont azokban az órákban, amikor keresztények százai haltak meg vagy sérültek meg a Srí Lanka-i terrortámadásban. Nekik para volt. Békéjük, az meg nem.

Balavány a Notre-Dame tüze kapcsán kezdett írásba (ne felejtsük, közben szokatlan templomgyalázási hullám is végigsöpör épp Franciaországon); cikkében pedig ismerteti, hogy milyen az évezredes sallangoktól megszabadított, tiszta kereszténység.

Csak egy baj van: Balavány szinte minden állításának épp az ellenkezője az igaz.

Elsőként is – akárcsak „Gomperz Tamás” publicista – kiakad azon, hogy sokan szimbólumot látnak a Notre-Dame leégésében, hogy veszélyben a kereszténység, majd felsorol pár potenciális ellenségjelöltet. Szerinte a csapból is a keresztény rettegés folyik, a veszély pedig konstans, amit felvázolnak a rettegők, csak mindig más jelenti a veszélyforrást. Nos, a katasztrófák szimbolikus, akár figyelmeztetésként, jelként való értelmezése a világtörténelem sötét évszázadaiban minden kultúra sajátja volt, imigyen a keresztényé is. A középkor egyenesen művészetté fejlesztette minden történés szimbolikus értelmezését.

Egy ponton és csakis ezen, igazat lehet adni Balaványnak – félig: a kereszténységre az jelenti a legkomolyabb veszélyt, hogy a hívők sem veszik komolyan.

Balavány állításával ellentétben ugyanis a Notre-Dame leégésének szimbolikus értelmezése nem külső veszélyekre figyelmeztet, élükön a sorosizmussal, hanem a szimbolikus értelmezés legnagyszerűbb hagyományait követve „nekünk” szól, belső figyelmeztetésként.

Az ilyen katasztrófákat mindig saját maguknak szóló figyelmeztetésként értelmezték a földkerekség lakói, hogy nem elég buzgók, megszegték Isten, Allah vagy Buddha vagy csak a kozmosz törvényét. Ilyen módon a Notre-Dame leégése a keresztény kultúrkörnek szóló üzenet, azon belül például a francia nemzetnek szóló: hahó, elég volt a laicitéből, hahó, a kereszténység nem csak kultúra.

Itt tehát nem a szimbolikusan értelmezők a paranoiásak, hanem Balavány képzel oda valamit paranoiásan, ami nincs benne a szimbolikában.

(...)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek