Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Megvédik a budapestieket az állítólagos rágcsálóinváziótól

2019/04/30

Tarlós István főpolgármester hétfőn közleményt adott ki "a rágcsálóhelyzet megoldásával kapcsolatos vitáról", leszögezve: "a fővárosi önkormányzat megvédi Budapest lakosságát az állítólagos inváziótól".

 
Kiemelte: egyre zavarosabb és védhetetlenebb a Karácsony Gergely (Párbeszéd) zuglói polgármester – a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje – által nagy nyilvánosság előtt „sötét alkunak” nevezett, majd mégis általa szentesített (ellenzéki többségű) zuglói parkolási skandalum, akárcsak Zugló gazdálkodása. „Az ezek homályba terelését célzó, riogató, »rágcsálóügyre« történő tematizálási kísérlet kommunikációja hatásvadászattá terebélyesedett” – tette hozzá.

 

Mint írta, ezért tájékoztatja a tényekről Budapest közvéleményét, és ezzel „egyidejűleg a politikai síkra erőltetett, elhallgatásokkal, túlzó félremagyarázásokkal vegyített vitát” a maga részéről lezártnak tekinti.

 

A főpolgármester a közleményében tudatta: a rágcsálóirtást végző céget pályáztatás alapján nem a Fővárosi Közgyűlés, hanem az illetékes bizottság választotta ki. Az a bizottság, amelyiknek tagja Karácsony Gergely, aki nem szavazott a bizottsági döntés ellen – fűzte hozzá. „Az egész anyagot a közgyűlés nem is látta, a bizottság nem jelezte, hogy testület elé vinné a saját határozatát.”

Jelezte: a hivatalos bejelentések, panaszok száma a rágcsálók észlelésében 2018 augusztusában érte el a csúcsát, ma annak az egyharmada.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2018 őszén prognosztizálta a populáció várható, rendhagyó szaporodását, ezért a közgyűlés a javasolt intenzív többletirtás fedezetéül további 650 millió forint többletkeretösszeget biztosított, amit egyébként Karácsony Gergely nem szavazott meg, ahogy az MSZP és a DK sem – hangsúlyozta Tarlós István.

 

Emlékeztetett: a főváros a Nemzeti Népegészségügyi Központ segítségével 2019 tavaszára kidolgozta a többleteljárás módszerét. A múlt szerdai bizottsági ülésen az ezzel összefüggő szerződésmódosítást kellett volna jóváhagyni, hogy a 650 millió forintból fizethető legyen a többlettevékenység. Annak ellenére, hogy a bizottság határozatképes volt, Karácsony Gergely, aki 2019-ben április 22-ig egyetlen bizottsági ülésen sem vett részt, a témát levetette napirendről; ezzel az intenzív többletirtás bár rövid, de értelmetlen késedelmet szenvedett – jelezte.

 

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ máris bejelentette, hogy ma sincs semmiféle közegészségügyi járványveszély. Rádióban, televízióban is elhangzott. A hivatalos statisztika alakulásáról javaslom a jövőben a pályázaton nyertes cégtől szakmai alapon tájékozódni, és jelentősebb változás esetén tájékoztatni a közvéleményt” – zárta közleményét Tarlós István.

 

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu