top of page

Jezsuita lapban jelentik fel a magyar jobboldalt Ferenc pápánál


Egy amerikai jezsuita lap CEU-n is tanult szerzője szerint „Csíksomlyó a jobboldali populisták kedvenc helye, akik szeretik a nagy tömeget és az intenzív vallásos hitet”, a pápa látogatásán szerinte „jelen lesz Orbán több ezer bevándorlásellenes aktivistája, akik a pápa támogatását akarják”; így az lenne a kívánatos, ha Ferenc pápa migránsokkal és migránsokat segítő szervezetekkel találkozna útja során, és szentbeszédében menne neki az Orbán-féle politikának.

„Üzenet Ferenc pápának: tartsa észben a jobboldali populistákat, mikor Romániába látogat”– ezzel a címmel jelent meg egy cikk az America – The Jesuit Review című jezsuita lapban pár napja. A lap vezető szerkesztője James Martin, aki egyben Ferenc pápa kommunikációs titkárságának tanácsadója is, s aki nemrég a katolikus egyház és az LMBTQ emberek közötti kapcsolatok erősítéséről írt könyvével váltott ki kritikát az egyház konzervatív szárnyából, többek között Robert Sarah guineai bíborosból.

„Európa jobboldali populistái kihasználhatják” Ferenc pápa csíksomlyói látogatását, hogy nekimenjenek a bevándorlóknak és menekülteknek – írja a cikkszerző, Marc Roscoe Loustau, hozzátéve: a pápa elháríthatja őket, ha világosan megfogalmazza az idegenek befogadásának tanát.

Roscoe Loustau összefoglalja, mi is Csíksomlyó, megjegyezve, hogy habár az első világháború után a határok változtak, de erdélyi magyarok elméjében mégis ugyanott maradtak a határok; és hogy „tapasztalatból tudom, hogy a magyarok még mindig éneklik ott a magyar himnuszt”.

A szerző szerint ugyan sokan imádkozni mennek Csíksomlyóra, mások „politikai motivációból, ami botrányosan ellentétes a katolikus társadalmi tanítással”.

(...)

 

42 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page