VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Metamorfózis


A hagyományos értékrenddel megy szembe rengeteg fiatal, amikor más vallást, más identitást választ magának.

Sophia A. egy januári reggelen belepillantott kis tükrébe és megvilágosodott. Hiába nézett vissza rá egy harmonikusan szép fiatal leányarc, hiába külsejének minden bája, úgy érezte, elege van magából. Nincs közöm ehhez a nőhöz, aki szembenéz velem, sosem akartam nő lenni! – kiáltotta és öklöcskéjével belecsapott a tükörbe. Fogta az ollót, lenyiszálta szőke, hullámos fürtjeit, és elment az anyakönyvi hivatalba. Mától kezdve Max a nevem, jelentette ki, a nememhez meg írják oda, hogy a harmadik!

Volt már ilyen rubrika, a hivatalban felkészültek a januárban életbe léptetett törvény alkalmazására. Neme: férfi – nő – transz. Sophia azaz bocsánat Max a transznemet választotta. És még mielőtt bárki bármire gondolna, a transzneműség nem szexuális irányultságot jelent, hanem azt, hogy nem érzi magát a biológiai neméhez tartozónak. Sophia problémája önmagával már gyerekkorában kezdődött, amikor ráerőltették a lány szerepeket. Pedig már ötévesen érezte, hogy ő valójában fiú. Imádta a fiús játékokat, ehelyett Barbie babákat kapott karácsonyra. Tűrte a családi beskatulyázást, hagyta, hogy szoknyába bújtassák, befonják a haját, és talán le is élte volna így egész életét, nőként, boldogtalanul.

Annyira elfogadta már a rákényszerített női szerepet, hogy tavaly a göttingeni városi szépségversenyen is elindult. Megnyerte, de ez sem elégítette ki. Utolsó csepp volt identitásának poharában. Lemondott szépségkirálynői címéről és a vele járó társadalmi megbízatásokról, amelyeken a város szimbólumát jelentő bájos Gänselisel jelmezében kellett szerepelnie. Szíve szerint ugyan továbbra is fellépne, de már Maxként, hogy a közösséget szolgálhassa. Kérdés, hogy a közösség elég fejlett-e ideológiailag, hogy egy női ruhába bújtatott „férfit” szépségkirálynőjének elfogadjon? Sophia úgy gondolja, hogy egy nyilvános „outing” másoknak is segítene társadalmi-nemi identitásuk megtalálásában.

Gänselisel, azaz Libás Lizi férfiként lehetne akár Ludas Matyi – nem is rossz ötlet. Csakhogy a mi Maxunknak még nem pelyhedzik az álla, és hiába próbálkozik, a hangja sem mutál. Ahhoz hormonkezelésen kellene átesnie. Németországban minden alaposan leszabályozott, a kezelési engedélyhez szükség van egy pszichiáter által kiállított diagnózisra. Mert az érvényben lévő nemzetközi diagnózis-katalógus szerint a transzszexualizmus nemi identitászavar, azaz betegségnek számít. Nem sokáig, mert 2022-től már szexuális egészségi állapotnak fogják hívni, és attól kezdve nem lesz probléma a hormonhoz való hozzáférés sem.

De mint a mesében, Sophia-Maxnak le kell küzdenie még néhány akadályt. A város toleráns, az egyetemen sincs probléma, a csoporttársak, barátok mind elfogadták a döntését, és talán választott hivatását is gyakorolhatja majd. Merthogy történetünk hőse teológusnak tanul, és lelkész szeretne lenni. A hannoveri evangélikus egyházmegye nem lát ebben problémát, nem ő lenne az első transz-lelkész. Hogy mit szól a gyülekezet, ahová szolgálatra küldik? A nagy tolerancia jegyében természetesen elfogadja. Aki meg nem ért vele egyet, az kilép az egyházból. Nem csoda, hogy egyre csökken az egyházhoz tartozó hívők száma. Ma a német lakosság alig több mint fele gyakorló keresztény, 37 százalék már elhagyta hitét. (Mint nálunk a régi szocialista időkben, bár akkor a vallás megtagadása az ateista-kommunista ideológia alapkövetelménye volt.) Friss tanulmány szerint egy generáció múlva a keresztények mostani száma feleződik, bár ebbe demográfiai okok is belejátszanak. A keresztények száma szaporodási rátájuk következtében egyre kevesebb, ugyanakkor az iszlám hitűek száma exponenciálisan nő.

A szülőket természetesen sokkolta lányuk bejelentése, de próbálnak hozzászokni a gondolathoz, hogy mostantól fiúgyermekük van. A papa szorgalmasan tanulmányozza a transzidentitás jelenségét. Talán beiratkozik valamilyen felvilágosító kurzusra is, hogy lányát – pardon, újsütetű fiát – jobban megérthesse. Mert felvilágosítás van bőven. Angolosan „queer”-nek nevezik azt az LGBTQ hálózatot, amely a nemi sokszínűséget foglalja magába. A hálózatnak sok városban van intézménye, ahol önkéntes szakemberek foglalkoznak a transzneműekkel és az önmegvalósításukat keresőkkel. Rendezvényeikre 14 és 27 év közötti különböző nemi identitású vagy azzal még nem rendelkező fiatalokat várnak, hogy „segítsenek nekik a helyes utat megtalálni”.

A szakemberek sokirányú szakértelmüket és tapasztalataikat egy tanácsadó akadémián szerezhetik meg. Az akadémia egy erdei kastélyban működik, ahol bentlakásos kurzusok is vannak, a május végi transztovábbképzésükre még van néhány szabad hely. A hétvégi szemináriumra olyan párok jelentkezését várják, akik közül legalább az egyik – szexuális identitásától függetlenül – transznemű. Az akadémia pedagógusok számára is szervez továbbképzéseket. Nemrég adták ki a nemi sokszínűség elfogadására nevelő gyermekkönyvekről összeállított recenziós kötetüket, amelyet a felvilágosult óvodai pedagógusok segédeszközként forgathatnak. Az akadémia munkája szervesen illeszkedik a „Demokráciát megélni” országos program keretébe, és a német családügyi minisztérium anyagi támogatását élvezi. Kell is, merthogy becsült adatok szerint Németországban minden harmincezredik biológiai férfi, illetve minden százezredik biológiai nő nem a megfelelő genderidentitásában él. Abszolút számban ez (a látensek is beleszámítva) alig pár ezer ember jelent. Innen nézve inkább propagandával, semmint segítő szándékkal állunk szemben.

(...)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek