top of page

Magyargyilkos felkelő szobrával csábítja Kolozsvárra utasait a MÁV


MÁV - Avram Iancu. Fotó: FB

Hatalmas a felháborodás az erdélyi magyarok körében.

Valaki a napokban kiszúrta, azóta pedig szélsebesen terjed a Facebookon a MÁV-START romániai járatait népszerűsítő kiadvány, amelynek címoldalát a kolozsvári Avram Iancu-szobor illusztrálja – írja a maszol.ro erdélyi magyar hírportál.

Igaz, hogy a Magyar Államvasutak nem Erdélybe, hanem Romániába csábít utazásra, de elsősorban a tágabb értelemben vett erdélyi célpontokat hirdeti: Arad, Nagyvárad, Temesvár, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyszeben, Brassó, Segesvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy.

Ez még viccnek is rossz – olvasható a kiposztolt szórólaphoz érkező kommentek között.

Legtöbben azt kifogásolják, hogy hogyan kerülhet egy állami tulajdonban lévő magyar vállalat kiadványának címoldalára egy olyan történelmi személyiség, „akinek móc szabadcsapatai ezrével gyilkolták le az Erdélyi-érchegység elszórt magyar falvainak polgári lakosságát”.

A portál kereste a MÁV-ot, de egyelőre nem kapott választ. Avram Iancu az osztrákok oldalán harcolt a magyarok ellen 1848-ban. A román politikusok közül sokan tekintik a nemzeti küzdelem élharcosának. Ő a román soviniszták egyik legkedveltebb alakja.

Nem menti fel a MÁV-ot, de azért reméljük, hogy „csak” tudatlanságról van szó.

 

4 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page