VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Együtt bukott Orbán és Trump? – Jeszenszky Zsolttal értékeltünk


Jeszenszky Zsolt (fotó: lokal.hu)

Miért találkozik Trump a nacionalista, szélsőjobboldali magyar miniszterelnökkel, aki elől Bush és Obama kitért? Ilyesmi felvetéseket fogalmazott meg az amerikai liberális sajtó, amely egyúttal szinte kizárólagosan az amerikai fősodratú sajtót is jelenti. A magyarországi liberálisok ennél jóval szélesebb mezsgyét jártak be, hiszen előbb azt magyarázták, hogy az amerikai elnök nem fogadja Orbán Viktort, aztán viszont azt kellett megmagyarázniuk, hogy miért fogadta, és Orbán miért maradt ennek ellenére elszigetelődött és sikertelen. Jeszenszky Zsolttal, az amerikai közéletet jól ismerő publicistával próbáltuk tisztába tenni a dolgokat.

Együtt bukott meg most Orbán és Trump? Melyikük koppant nagyobbat?

Orbán ugye legkésőbb 2011-ben megbukik, Trump pedig végleg kiírta magát most a szalonokból azzal, hogy egy ilyen vállalhatatlan, mucsai páriát fogadott. Komolyra fordítva a szót: folyamatosan változott a haladó narratíva, az ellenzék többféle szöveggel is próbálta eljelentékteleníteni a találkozót. Előbb azon örömködtek, hogy Trump nem fogadja Orbánt, aztán azzal vigasztalták magukat, hogy csak a fegyvervásárlás miatt fogadja, illetve azért, hogy a szőnyeg szélére állítsa az orosz partnerség miatt. Azt is állították, hogy óriási felháborodás van a magyar miniszterelnök fogadása miatt, a sajtótájékoztatón viszont nem bombázták őt demokráciáért, fékekért és ellensúlyokért meg a CEU-ért aggódó kérdésekkel.

Ebből viszont olyan üzenetet fogalmaztak meg, hogy levegőnek nézték Washingtonban Orbán Viktort.

Igen, félóránként változik, hogy éppen mit állítanak, Orbán szerepe is a főgonosz és a teljesen jelentéktelen között ingadozik a balliberális univerzum közléseiben. Azt viszont nem tudjuk, hogy a két vezető miről tárgyalt pontosan, ahogy azt sem, miért pont most találkoztak. Az elnöki stábban nyilván napirenden lehetett már egy ideje a találkozó azzal az emberrel, aki egy tízmilliós ország vezetőjeként Európa egyik legmeghatározóbb, legismertebb politikusa. Az ilyen találkozókat szervező külügyminisztériumban viszont még mindig rendkívül erősek az Obama–Clinton időkből ottmaradt ejtőernyősök, akik egyes esetekben konkrétan szabotálták Trumpot. Az egykori SZDSZ-nek nagyon erős vonala volt a Hillary Clinton-féle külügyhöz, így ezeknek a máig ott lévő figuráknak arra is bőven lehetett befolyásuk, hogy minél később valósuljon meg a Trump–Orbán találkozó. Valószínűleg az ő érdemük a két méltán híres politikus, a szintén az egykori SZDSZ vonalain haladó Márki-Zay Péter és Kész Zoltán külügyminisztériumba való becsempészése is, noha azt nem tudjuk, hogy osztályvezetői szintig eljutottak-e, vagy csupán egy kedélyes pogácsázás lett belőle. Igazából lehet, hogy ők kapták meg a selyemzsinórt a bénaságukért, és ezért hívták oda őket.

Szándékos lehet a Trump–Orbán találkozó EP-választásokra időzítése?

Könnyen lehet, hogy csak a véletlen műve az időpont, mert az amerikai elnöknek tényleg hihetetlenül sűrű a programja, hónapokkal előre lekötött találkozókkal, szinte percre pontosan belőtt menetrenddel. Alig, hogy feltették a közös képeket az Instagramra, egy órával később például már egy dél-koreai küldöttség járt Trumpnál, akik egy többmilliárdos befektetést eszközöltek Louisianában.

A hírek arról szólnak, hogy Trump és Orbán a kétoldalú kapcsolatok mellett az energiabiztonságról, a védelmi együttműködésről és a regionális biztonsági kérdésekről egyeztet. Ezek alighanem azt jelentik ebben a sorrendben, hogy megbeszélték a kereskedelmi kapcsolatokat, továbbá, hogy amerikai gázt és amerikai fegyvereket veszünk. A regionális biztonsági kérdéseken mit kell értenünk?

Ez az Oroszországhoz fűződő viszonyunkat jelentheti, amiben ha voltak is amerikai kifogások, úgy tűnik, az Egyesült Államok elfogadja, és osztja, hogy Magyarország a NATO jó és hű szövetségese, aki eleget tesz a kötelezettségeinek. Nem vitás, hogy a nyugati szövetségi rendszerhez tartozunk, és úgy tűnik, az USA-nak sincsenek ezzel szemben fenntartásai. Más kérdés, hogy nem vagyunk ellenségesek az oroszokkal szemben, ami azért a mindössze néhány száz kilométeres távolságot tekintve elég ésszerű.

Eleve tudjuk a haladóktól, hogy Orbánhoz hasonlóan Trump is orosz báb, csakis velük összejátszva lehetett elnök. Miért is zavarnák…?

Így van, az orosz hackerek választották elnökké.