top of page

New York Times: A vallásos konzervatív feleségek a legboldogabbak


Kiderült, hogy a legboldogabb feleségek Amerikában a vallásos konzervatívok, a második legboldogabbak pedig a vallásos progresszívek – írja a New York Times véleményoldalán megjelent, vasárnapi cikk.

A cikk egy jelentést foglalt össze, melynek címe: A kötelékek, melyek összetartanak: A jó vagy a rossz támogatója a hit a családokban? (The Ties That Bind: Is Faith a Global Force for Good or Ill in the Family?), melyet a Institute for Family Studies és a Wheatley Institution készített.

Eszerint az átlagnál elégedettebbek a házasságukkal azok a nők Amerikában, akik vallásos konzervatívak: „a nemi szerepekről konzervatívan gondolkodó és vasárnaponként istentiszteletet látogató feleségek 73 százaléka magas minőségű házasságban él”.

„Ami a kapcsolatok minőségét illeti, megfigyelhető egy J-ív a házas nők boldogságát illetően, minthogy a jobboldali és baloldali nők magasabb minőségű házasságban élnek, mint azok, akik középen helyezik el magukat – de főleg a jobboldaliak.”

A New York Times cikke emlékeztet: az utóbbi évtizedekben elterjedt az a nyilvánosságban, hogy az egalitárius házasságok jobbak (részint a feminista Stephanie Coontz 1997-es The Way We Really Are: Coming to Terms With America’s Changing Families című kötete miatt). A Pew Research Center 2013-as felmérése viszont például kimutatta, hogy az anyukák kétharmada szívesebben dolgozna részmunkaidőben a teljes helyett.

A mostani kutatás szerint mind a régimódi vallásosság, mind a feminizmus magas elvárásokat támaszt a házastársakkal szemben, és magas minőségű házassághoz vezet, még ha más okokból is.

A középen álló szekuláris konzervatívok és szekuláris progresszívek elégedettségi mutatói ennél alacsonyabbak.

A közösségi médiában hatalmas felháborodást okoztak az eredmények.

 

3 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page