VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Fordulat a magyar ellenzéknél, de nem Európában


Az európai politikai fordulat nem következett be. A feladat maradt: Magyarország a lehetőségekhez mérten érjen el minden tőle telhetőt az európai színpadon.

Letudva a kötelező köröket – meggyőző, a vártnak megfelelő mértékű kormánypárti győzelem –, tehetünk néhány megállapítást, ami a vasárnap esti eseményeket illeti.

1. Hadd kezdjem a legnagyobb szívfájdalmammal, ami azért nem olyan tragikus, de mégiscsak tény: bejutott az EP-be a Momentum. Igyekeztem bízni benne, hogy ez elkerülhető, ám a viszonylag magas részvétel sem akadályozta meg ebben a pártot. Ez van, ezt kell szeretni. A Momentum mögött azok az erők állnak, akik 2010 után Bajnai mögé álltak be, és abban bíztak, hogy sikeresen felépíthető a 2014-es választásokra. Ez nem jött össze, de kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy a projekt biztatóan indult, és ha szisztematikusan és előre eltervelt módon nem csinálták volna ki magukat, még jobban is szerepelhettek volna. Az, hogy mára ez a politikai erő nem is létezik, jól megmutatja, hogy milyen politikai géniuszok fociznak a baloldalon.

A rengeteg pénz és a politikai tőke bizony képes sikerre vezetni egy alakulatot, még akkor is, ha a siker viszonylag relatív. Az LMP kicsinálva – nem is voltak ők megfelelőek erre a szerepre, túlságosan sok témában volt különvéleményük –, és ahogy a helyzet áll, valószínűleg az MSZP-P-ből és a Jobbik berkeiből is sikerült csemegéznie a Momentumnak.

Nagy kérdés, hogy mindebből mi következik. Egyrészt láttuk azt, hogy önmagában az EP-be való bejutás még nem feltétlenül alapozza meg a sikeres politikai jövőt. Ezt pont az LMP mutatta meg, korábban pedig az MDF is. Tulajdonképpen teljesen mindegy volt, hogy ült-e ott reprezentánsuk vagy sem. Nekem ennek a társaságnak a sikere roppant mód fáj, minek tagadni; és tartom, amit a választás előtt mondtam, hogy talán a legveszélyesebb ellenzéki alakulat, de erre azért elég lesz egyet aludni és aztán megnyugodni.

2. Senki ne győzködje magát másról: az európai fordulat nem következett be.

Az olaszok hozták a kötelezőt, de nagyot Le Penék sem nyertek, az AfD futottak még kategória, nem beszélve az osztrák Szabadságpártról, és ez nagyjából az összes európai országról elmondható. Az Európai Néppárt szinten maradt, nem gyengült meg annyira, amint azt vélelmezni lehetett, és ebből bizonyosan le kell vonni bizonyos konzekvenciákat. Sok helyütt elmondtam már, hogy a nyugat-európai embert sikerült egy olyan pontig domesztikálni, amikor önként és dalolva lép önkéntes halálsora folyosójára. És amikor azt látjuk, hogy egy ilyen vészhelyzetben sem cselekszik másképpen, akkor gyakorlatilag lemondhatunk az egykor volt nyugati polgárember típusáról. Volt, nincs. Nekünk ezzel az embertípussal sok dolgunk a jövőben valószínűleg nem lesz – legalábbis nehéz közös nyelv híján különösebben bonyolultabb megállapodásokat kötni.

(...)

Tovább a cikkhez