top of page

A magyar mint regionális hivatalos nyelv Székelyföldön? Az igény ki lett mondva


Bálványoson indult, bizottsági szinten pedig a magyarországi Várpalotán fogadták el a nyelvi jogok önkormányzati érvényesüléséről készült jelentést.

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati szakbizottsága június közepén Várpalotán tartotta kihelyezett ülését, amelyen az egy évvel korábban Bálványoson útjára indított nyelvi jelentést is elfogadták – számolt be csütörtökön Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája. A jelentés végleges formáját októberben fogadja el a plénum Strasbourgban.

„Nincsenek illúzióink, hogy a jelentés által hirtelen megváltozik a román kormány álláspontja a többnyelvűség alkalmazása tekintetében. Ugyanakkor minden nemzetközi dokumentum, amely jó példákat mutat be, ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok felé, abban erősít meg minket, hogy jó úton járunk, és számos európai országban a normalitás része az, amit az erdélyi magyar közösség kér” – fejtette ki Tamás Sándor.

Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a megoldás, hogy Székelyföldön regionális hivatalos nyelv legyen a magyar. Emlékeztetett, bíróság kötelezte arra, hogy új versenyvizsgát hirdessenek a megyei könyvtár igazgatói tisztségének betöltésére, és ebben nem szerepelhetett feltételként a magyar nyelv ismerete, holott a többnyelvűség európai elvárás.

Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke, aki az európai testület önkormányzati bizottságának elnöke is, rámutatott, a jelentés többek között azt szorgalmazza, hogy a helyi és regionális önkormányzatok maguk döntsenek arról, milyen nyelvet használjanak, ugyanakkor azt is javasolja, hogy az adott kisebbség nyelvének elsajátítása érdekében nyelvtanfolyamokat szervezzenek, valamint olyan közhivatalnokokat alkalmazzanak, akik ismerik a régióban használt nyelveket.

Hozzátette, a dokumentum kiváló alapként szolgál, hogy a jövő évi költségvetés tervezésekor a román kormánytól többletforrást igényeljen minden olyan önkormányzat, amelyet a törvény többnyelvűség alkalmazására kötelez.

 

5 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page